Gemeente Bolsward


donderdag 30 maart 2006

Ondertekening horecaconvenant Bolsward

Na ongeveer een jaar overleg wordt aanstaande maandag in Bolsward het horecaconvenant ondertekend. Dit convenant bevat afspraken tussen de commerciële horeca, Koninklijke Horeca Nederland, politie, Openbaar Ministerie en de gemeente. Het doel van het convenant is het op integrale wijze bevorderen van een veilig en sociaal uitgaansgebied binnen de gemeente Bolsward.

In het convenant zijn verschillende afspraken vastgelegd tussen de betrokken partijen. Iedere partij heeft een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van het waarborgen van de veiligheid en openbare orde en het tegengaan van overlast in en rond horeca-inrichtingen. Per participant is vastgelegd wat diens verantwoordelijkheid is. De gemeente is o.a. verantwoordelijk voor het treffen van voorzieningen in de openbare ruimte en het bestuurlijk sanctioneren in geval van overtreding van de sluitingstijden. De politie is o.a. belast met de toezicht tijdens de uitgaansuren en het zonodig ondersteunen van de horecaondernemer bij het handhaven van ontzeggingen. Het Openbaar Ministerie is verantwoordelijk voor de strafvervolging en het afdoen van strafzaken. De horeca-ondernemer zorgt o.a. voor het voorkomen van alcoholmisbruik en het voorkomen van hinder en overlast door komende en gaande bezoekers van zijn inrichting.

Met de ondertekening van het convenant spreken de participanten af dat iedere deelnemer de maximale inspanning verricht ten aanzien van diens eigen verantwoordelijkheid.

Het afgelopen jaar zijn er diverse bijeenkomsten geweest waarbij een vertegenwoordiging van de horecaondernemers, Koninklijke Horeca Nederland, politie, Openbaar Ministerie en gemeente overleg hebben gehad over de inhoud van het convenant. Uiteindelijk is men tot overeenstemming gekomen waardoor ondertekening plaats kan vinden op maandag 3 april 2006 om 15:00 uur in de Raadszaal van het stadhuis in Bolsward.