Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Nieuwe brochures over de Rugzak

Er zijn twee nieuwe brochures verschenen over leerlinggebonden financiering (de rugzak): "Met een Rugzak naar school - Mogelijkheden, rechten en plichten voor ouders & mboers" en "Een handelingsplan op school - Handvat bij de Rugzak voor ouders & mboers".
De Rugzak is bedoeld voor leerlingen met een beperking die extra voorzieningen nodig hebben om naar school te gaan.

De Rugzak is op 1 augustus 2003 ingevoerd in het basis- en voortgezet onderwijs. Sinds 1 januari 2006 is het ook mogelijk de Rugzak te gebruiken in het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).
De Rugzak geeft leerlingen met een beperking de mogelijkheid om met ondersteuning naar het reguliere onderwijs te gaan. Daardoor zijn ze niet aangewezen op het speciaal onderwijs. De Rugzak biedt extra formatie voor de school, ambulante begeleiding vanuit het speciaal onderwijs en een bedrag voor aanpassingen aan het lesmateriaal.

De omslag van de twee nieuwe brochures

De twee nieuwe brochures bevatten uitgebreide informatie voor ouders en leerlingen in het basis- en, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs (MBO) over de mogelijkheden, rechten en plichten van de Rugzak en over het Handelingsplan. Het Handelingsplan is de overeenkomst tussen school en ouders of leerling. Daarin staat hoe de ondersteuning van de leerling er in de praktijk uitziet.

De brochures komen in de plaats van de drie eerder verschenen brochures over de Rugzak ('Recht op een rugzak?', 'Handvat voor een handelingsplan' en 'Sterker staan met een rugzak').

De uitgave van de brochures is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

(Geplaatst: 29 maart 2006)

---

---