Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Rem op mobiliteit vermindert participatie van mensen met een handicap
---

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) maakt zich flinke zorgen over de mogelijkheden van mensen met een handicap om volwaardig aan de samenleving te kunnen deelnemen. De kilometerlimieten in het bovenregionaal vervoer gehandicapten (Valys), die het Kabinet in 2004 heeft ingevoerd, betekenden voor vele duizenden mensen met een handicap al een forse beperking in hun sociale contacten. Bovenop deze maatregel dreigt nu ook de vakantie van vele gehandicapten in het water te vallen.

De Wet personenvervoer schrijft namelijk voor dat (taxi)vervoer aanbesteed dient te worden. Stichtingen die vakanties organiseren en waarbij vrijwilligers de busjes besturen, zouden aan concurrentievervalsing doen. En dat mag volgens de wet niet!

Bij het Valys-vervoersysteem gaat het om de kilometerlimieten in het bovenregionaal reizen. Mensen kunnen maximaal 750 of (in uitzonderlijke gevallen) 2250 kilometer reizen tegen ongeveer openbaar vervoerstarief. Komen zij boven dat aantal uit, dan moeten zij een taxitarief gaan betalen. De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor opheffing van die limieten. Staatssecretaris Ross van VWS bleef daar echter aan vasthouden, omdat zij zich gebonden achtte aan de huidige aanbesteding. De afgelopen jaren kon daaraan niet getornd worden. Nu Valys voor de komende jaren opnieuw aanbesteed wordt, is het maar de vraag of de staatssecretaris de nadrukkelijke wens van de Tweede kamer overneemt en de kilometerlimieten uit de aanbesteding laat. Voor de Tweede Kamer ligt hier een belangrijk discussiepunt.

Vakantie

De problemen voor mensen die erop uit willen met een aangepaste vakantie zijn ook verontrustend. De strikte toepassing van de Wet personenvervoer betekent dat er geen vrijwillige chauffeurs op de busjes mogen die mensen met een beperking naar hun vakantiebestemming brengen. Dat is alweer een inperking die mensen met een handicap treft.

Wetten en regelingen hebben het tegengestelde effect van wat het Kabinet uitdraagt, namelijk de participatie van mensen met een handicap. Daarnaast doet het Kabinet een groot beroep op vrijwilligers en mantelzorgers. Het motto is dat iedereen zich zou moeten inzetten voor de samenleving. Maar hoe het Kabinet dit rijmt met het verbieden van vervoer door vrijwilligers is een grote vraag.

Deze week worden zowel Valys als de Wet personenvervoer in de Tweede Kamer besproken. De CG-Raad gaat er vanuit dat de leden van de Tweede Kamer kiezen voor de participatie van mensen met een handicap. Dat betekent: het afschaffen van de kilometerlimieten in het Valys-systeem en een aanpassing van de wettekst in de Wet personenvervoer.

(Geplaatst: 30 maart 2006)

---