Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Groenboek Bevorderen gezonde voeding en lichaamsbeweging

Kamerstuk, 29-3-2006

Aan de Voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20017/ Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

IZ-2671684/ IZ-2671698

29 maart 2006

De Europese Commissie heeft op 8 december 2005 het Groenboek "Bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging: een Europese dimensie voor de preventie van overgewicht, obesitas en chronische ziekten" (637-05) gepresenteerd.

Hierbij treft u aan de concept-aanbiedingsbrief aan de Europese Commissie en de antwoorden van het Kabinet op de in het groenboek neergelegde vragen.

Inhoud groenboek
Ongezonde voeding en gebrek aan lichaamsbeweging zijn de hoofdoorzaken van vermijdbare ziekten en voortijdige sterfte in Europa; ook de toename van obesitas in heel Europa vormt een ernstig probleem voor de volksgezondheid. Het groenboek bevat ruim 30 vragen over het bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging en nodigt EU-instellingen, de lidstaten en maatschappelijke organisaties uit om in debat te gaan over de bevordering van gezonde voeding en lichaamsbeweging en een eventuele bijdrage van de Gemeenschap hieraan.

Hoofdlijnen kabinetsreactie
Nederland benadrukt in de richting van de Commissie dat het beleid ten aanzien van gezonde voeding en lichaamsbeweging primair een nationale en lokale aangelegenheid is. Nederland acht wel een ondersteunende en faciliterende rol van de Europese Commissie in het bevorderen van gezonde voeding en lichaamsbeweging (onderdeel van een gezonde leefstijl) van groot belang in de vorm van het uitwisselen van best practices.

Nederland meent voorts dat met het groenboek een belangrijke impuls wordt gegeven aan het verder uitwerken van de `Global strategy on diet, physical activity and health' van de
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op Europees niveau. Overgewicht en chronische ziekten (onder andere hart- en vaatziekten, diabetes en kanker) vormen wereldwijd een explosief groeiend probleem dat vraagt om een aanpak in alle lidstaten. Niet alleen bestrijding van ziekte, maar ook het voorkomen (preventie) van ziekte en het helpen van mensen bij het maken van de gezonde keuze is hierbij van belang. Gezondheid is een belangrijke factor in economische groei en ontwikkeling. Indien niet alle lidstaten zich, gesteund door de Gemeenschap, inzetten voor het bestrijden van gezondheidsverschillen in Europa, zullen de kosten voor gezondheidszorg en maatschappij de komende jaren dramatisch toenemen.

Het Nederlandse kabinet is van mening dat op communautair niveau de prioriteit moet uitgaan naar het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden (`best practices') welke op nationaal niveau in gang zijn gezet. Op basis hiervan komt Nederland tot een voorstel voor 3 speerpunten: 1. het bevorderen van de groente- en fruitconsumptie, vooral bij de jeugd; 2. het stimuleren van het geven van borstvoeding; 3. het stimuleren van voldoende lichaamsbeweging.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst

Documenten


* Groenboek Bevorderen gezonde voeding en lichaamsbeweging (reactie Nederland op vragen Europese commissie) (nieuw venster) Kamerstuk | 29-3-2006 (pdf, 19 pag., 148 kB)