Politie Gelderland-Zuid

Start intensieve verkeershandhaving in Afferden

Doel is vergroten verkeersveiligheidsgevoel

Afferden, 30-03-2006 o In het kader van het project aanpak van subjectieve verkeersonveiligheid gaat de politie gedurende drie maanden snelheidscontroles uitvoeren op de Koningstraat in Afferden (gemeente Druten). Dit naar aanleiding van klachten van omwonenden dat op deze weg te hard gereden zou worden. De Koningstraat is een 30 km-gebied en is de meest gebruikte weg van en naar Afferden. In het project wordt samengewerkt met de gemeente Druten en het landelijk Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).

Bij subjectieve verkeersonveiligheid gaat het daarom dat omwonenden of andere weggebruikers zich onveilig voelen in het verkeer in een bepaalde wijk of straat. Dat wil niet per definitie zeggen dat het ook onveilig is. Naar aanleiding van klachten die zijn binnengekomen bij de wegbeheerder, de gemeente Druten in dit geval, en de politie is objectief onderzoek gedaan. Uit dit onderzoek is gebleken dat de klachten terecht zijn. Daarom gaat de politie intensief controleren met als doel vergroten van het verkeersveiligheidsgevoel in de Koningstraat. Samen met de wegbeheerder zal worden gekeken of er aanpassingen aan de inrichting van de weg nodig zijn en passende maatregelen genomen kunnen worden.

Meetgegevens
De politie heeft onlangs drie verkeersmetingen uitgevoerd. Uit deze metingen is gebleken dat bijna 75% van de weggebruikers harder rijdt dan de maximum snelheid van 30 km/uur. Tussen 14.00 uur en 20.00 uur is de verkeersintensiteit het hoogst, zo blijkt uit meetgegevens van de gemeente, en worden ook de meeste snelheidsovertredingen gemaakt. Met name tussen 15.00 uur en 18.00 uur wordt met hogere snelheden gereden met pieken tussen 60 en 70 km/uur.

Handhaving
Gedurende drie maanden zullen snelheidscontroles plaatsvinden, met mobiele radar- of laserapparatuur. Het politieteam Maas en Waal zal in samenwerking met het team Verkeershandhaving deze controles uitvoeren. Alle staande gehouden overtreders krijgen een gele kaart uitgereikt die de bestuurder informeert over het thema subjectieve verkeersonveiligheid, de werkwijze, het doel en de controleacties. De politiecontroles starten op korte termijn.

Effectmeting
De resultaten van de controles zullen worden geëvalueerd. In samenwerking met de gemeente Druten zal aan omwonenden van de Koningstraat een enquête worden toegezonden met vragen over hun ervaringen en gevoel met betrekking tot verkeersveiligheid in deze straat. (08)