Opschudding over spellingherziening basisonderwijs onnodig

Wolters-noordhoff

Opschudding over spellingherziening binnen basisonderwijs onnodig.

95% boeken basisschool wijzigt niet volgens inventarisatie Wolters-Noordhoff.

De recente opschudding in het basisonderwijs over de spellingherziening van 2005 blijkt volstrekt onnodig. Dat blijkt uit een onlangs uitgevoerde inventarisatie door Wolters-Noordhoff. In 95% van alle basisonderwijstitels komen géén spellingwijzigingen voor. Voor de overige 5% biedt Wolters-Noordhoff het basisonderwijs een passende oplossing.'Die varieert tussen het aanbieden van een goede spellingwijzer tot het gratis omruilen van boeken', aldus Eric Razenberg, commercieel directeur van Wolters-Noordhoff.

Het Ministerie van OCW heeft eerder dit jaar al kenbaar gemaakt dat het aantal spellingwijzigingen beperkt is, zeker voor de lagere klassen binnen het basisonderwijs. Daarom zou het onzin zijn om hals over kop alle boeken te vervangen. De Taalunie bevestigt dit op hun website.

Als grootste educatieve uitgeverij van Nederland heeft Wolters-Noordhoff vanzelfsprekend spelling hoog in het vaandel staan. 'Uiteraard volgen wij altijd de officiële spellingregels. Vorig jaar constateerden wij echter al, dat de laatste spellingherziening nauwelijks impact heeft voor de lesmethoden voor het basisonderwijs. Er is dus geen enkele noodzaak voor scholen om nu versneld hun bestaande lesmethode af te schrijven en een nieuwe in te voeren. Vanwege de ophef die daarover toch gemaakt wordt hebben wij besloten de klant nog maar eens te wijzen op het relatief klein aantal spellingwijzigingen', aldus Razenberg. Hiervoor is de speciale website www.wijsje.nl in het leven geroepen.

Vanaf deze internetsite kunnen gebruikers per methode gratis een spellingwijzer downloaden, zodat ze de verbeteringen kunnen aanbrengen in de boeken. Gebruikers van de nieuwste methoden Taal op maat én Leeshuis kunnen een aantal boeken waarin veel spellingwijzigingen staan zonder extra kosten omruilen. Zo worden scholen niet onnodig op kosten gejaagd en kunnen zij hun aandacht en middelen volledig richten op het vervangen van verouderde methoden.

Komend schooljaar bestaat Wolters-Noordhoff 170 jaar. Dat viert de uitgeverij met de introductie van een nieuwe generatie methodegerelateerde software voor het basisonderwijs onder de naam Aap-Noot-Muis. Het 170-jarig jubileum heeft voor scholen nu al voordelen. Voert een school dit jaar een nieuwe methode in, dan ontvangt deze een waardecheque die kan oplopen tot wel EUR 2.500. Ook de informatie over deze jubileumactie vinden scholen op www.wijsje.nl.