Gemeente Asten


30-03-2006
Bromfietscursus voor (bijna) 16 jarigen druk bezocht.

De afgelopen twee zaterdagen (18 en 25 maart) namen 14 jongeren in de leeftijd van 15½ en 16 jaar deel aan de bromfietscursus die op initiatief van de Gemeente Asten en 3VO wordt georganiseerd. Deze cursus bevat zowel theorie als praktijk onderdelen. De uitvoering was uitbesteed aan rijschoolhouder Manders.

Eerder hadden alle ouders van personen in de leeftijd van 15½ en 16 jaar een uitnodiging gekregen van de gemeente om hun zoon of dochter deel te laten nemen aan de bromfietscursus. De jongeren kregen ook de gelegenheid de praktijk te oefenen op brommers die de rijschoolhouder hen ter beschikking stelde. Na de rijvaardigheidsoefeningen volgde een rijproef. Hiervoor zijn alle deelnemers geslaagd. Wethouder Martens reikte hen het 3VO bromfiets- praktijkcertificaat uit. Hiermee kan men nog niet de weg op. Daar is het C.B.R. bromfietscertificaat voor nodig. Het theorie-examen bij het C.B.R. zal later plaatsvinden. Hiervoor moeten de deelnemers de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt.

Bromfietsrijbewijs: in de toekomst ook praktijkexamen De gemeente hoopt met deze bromfietscursus een belangrijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid onder brommers en mede-weggebruikers. Immers, uit de cijfers blijkt dat van alle slachtoffers onder 16 en 17 jarigen in Noord-Brabant er 80 procent op een brom- of snorfiets reed.
Uit verkeersveiligheidsoogpunt gaat men landelijk het huidige bromfietscertificaat per 1 oktober 2006 vervangen door een bromfietsrijbewijs. Het bromfietsrijbewijs wordt in twee fasen ingevoerd. In de eerste fase kunnen houders van het bromfietscertificaat dit vanaf 1 oktober 2006 omruilen voor een rijbewijs. In de tweede fase wordt het huidige bromfietsexamen aangepast. Het theorie-examen verandert en er wordt een praktijkexamen aan toegevoegd. Meer informatie is te zien op de site www.cbr.nl of www.rijbewijs.nl.

Nieuwe cursus in mei 2006
Omdat het aantal inschrijvingen voor de cursus groter was dan de capaciteit, streeft de gemeente er naar deze cursus in mei te herhalen. Hierover volgt de volgende week meer....

Brommers waarop de cursisten mogen oefenen