Universiteit Maastricht

30 maart 2006
Dividenduitkering aan UM Beurzenfonds
Grootste winst UM Holding sinds oprichting

De Universiteit Maastricht Holding B.V. gaat een dividend van 600.000 euro uitkeren aan haar aandeelhouder: de Universiteit Maastricht. Het College van Bestuur heeft besloten dit bedrag ten goede te laten komen aan het UM-beurzenfonds. De uitkering is mogelijk dankzij de winst van 1.077.000 euro in 2005, de grootste winst sinds de oprichting van de Holding in 1992. Uit het Beurzenfonds van de UM worden studiegelden betaald voor talentvolle studenten uit Niet-EU landen die een masteropleiding aan de UM willen volgen. Voor dit bedrag zullen circa veertig buitenlandse studenten kunnen studeren.

De UM Holding ondersteunt startende ondernemers die kennis, opgedaan op de UM, willen vermarkten via een commercieel bedrijf. De Holding is aandeelhouder in deze inmiddels 24 dochterondernemingen (participaties). Van negen ervan zijn de aandelen allemaal in handen van de UM, de overige vijftien zijn al gedeeltelijk eigendom van derden. De Holding is een soort kraamkamer waar beginnende bedrijven ondersteund worden bij hun start. Deze komen voort uit UM-onderzoek of worden opgestart door pas afgestudeerden. Directeur van de UM Holding, dr. Jan Cobbenhagen: We geloven in ondernemerschap, bedrijven waar een ondernemer aan het roer staat die mede aandeelhouder is. In die optiek kan de UM zich ook geleidelijk als aandeelhouder terugtrekken uit bedrijven.
Deze activiteiten horen niet tot de kerntaken van de UM, maar houden wel rechtstreeks verband met haar taken en doelstellingen. Deze doelstellingen zijn het vermarkten van kennis, het stimuleren van commercieel toepasbare uitvinden en ontdekkingen en het ondersteunen van werkgelegenheid in de regio. De opbrengst van deze activiteiten komt ten goede aan de kerntaken van de UM, namelijk onderwijs en onderzoek.

De verhoudingsgewijs grote winst over 2005 is volgens Jan Cobbenhagen te verklaren door de natuurlijke groei van de dochterondernemingen, een aantal incidentele meevallers en de meer bedrijfsmatige aansturing van de Holdingbedrijven. Het is de derde keer op rij dat een dividenduitkering gerealiseerd wordt.

Voor het UM Beurzenfonds is het bedrag van 600.000 euro een enorme stimulans. Volgens directeur Maurice Olivers legt het een stevig fundament voor de ambities van het fonds, dat zich verder wil ontwikkelen en bij wil dragen aan de internationale aantrekkingskracht van de UM.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Jeanine Hermans, woordvoerder College van Bestuur tel. 06-46705009, e-mail jeanine.hermans@BU.unimaas.nl De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine