Gemeente Bernheze


Extra geld voor herhuisvesting gymnasium Bernrode

Het college van burgemeester en wethouders van Bernheze stelt aan de gemeenteraad voor meer geld uit te trekken voor de herhuisvesting van gymnasium Bernrode in het Bernhovegebouw (het voormalige seminarie van de Abdij van Berne) in Heeswijk-Dinther. Het Bernhovegebouw zal naast het gymnasium onderdak bieden aan een aantal welzijnsorganisaties. Bij het gebouw komt ook een sportzaal die sportzaal Dn Tol in Heeswijk-Dinther vervangt.

Het is bedoeling dat het Bernhovegebouw wordt gestript en wordt heringedeeld zodat naast het gymnasium ook De Eijnderic, de Katholieke Bond voor Ouderen, Fanfare St. Willibrord en de Meierijsche Instelling voor Kunsteducatie (muziekschool) gebruik kunnen maken van het gebouw. Een aantal ruimtes zal om die reden multifunctioneel worden ingericht. Aan de achterkant van het Bernhovegebouw worden een aula/kantine en een sportzaal gebouwd. De sportzaal zal de huidige sportzaal Dn Tol vervangen. De aula/kantine kan ook door de welzijnsverenigingen worden gebruikt. Het terrein rondom het Bernhovegebouw wordt aangelegd als een park.

De directe aanleiding voor de verbouw was de ruimtenood van het gymnasium Bernrode. De ruimtenood wordt nu nog opgelost door een deel van het Bernhovegebouw te gebruiken. Maar dit is een tijdelijke oplossing omdat dit gebouw sterk verouderd is. Door goed overleg met de betrokken partijen ontstond het idee om het gymnasium samen met welzijnsorganisaties te (her-) huisvesten in het aangepaste Bernhovegebouw. Op deze manier zou het beeldbepalende gebouw voor Heeswijk-Dinther kunnen worden behouden.

Na de aanbesteding is gebleken dat er nog een tekort van ruim 450.000,- op de begroting is. Het college van Bernheze zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 april vragen dit bedrag beschikbaar te stellen. Overigens kan dit bedrag nog aanzienlijk worden verminderd als de subsidieaanvragen (onder andere bij Ceres) worden gehonoreerd. Om toch geen vertraging op te lopen, willen burgemeester en wethouders hier niet op wachten en het geld beschikbaar stellen zodat zo snel mogelijk met de bouw kan worden begonnen.