Productschap Margarine


30.03.2006

Heros en Rosendaal Energy bouwen biodieselfabriek in Sluiskil

Op het bedrijfsterrein van Heros Sluiskil B.V., gelegen aan het kanaal van Gent naar Terneuzen, zijn er plannen in ontwikkeling voor de realisatie van een Biomassacentrale en een Biodieselfabriek.

Bij de bouw van de biodieselfabriek werkt Heros Sluiskil samen met Rosendaal Energy. Rosendaal Energy wil te Sluiskil een fabriek bouwen voor de productie van 250.000 ton biodiesel. De basisgrondstoffen voor deze fabriek zijn zowel ruwe als geraffineerde plantaardige oliën en vetten. Aan- en afvoer zal zoveel mogelijk geschieden per binnenvaartschip of zeevaartschip. De fabriek produceert vrijwel geen afvalstromen en kan dan ook gezien worden als een "zero-emission" fabriek, aldus de website.

Rosendaal Energy genereert in Sluiskil direct 24 arbeidsplaatsen, waarbij met name plaats is voor Chemische procesoperators (Vapro-B). Daarnaast is de verwachting dat de afgeleide werkgelegenheid in de omgeving circa 72 arbeidsplaatsen bedraagt. Hierbij valt te denken aan bouw- en onderhoudswerkzaamheden, kwaliteitsbewaking, transport en IT-diensten.

Verder verwachten wij dat de vestiging van Rosendaal Energy in Sluiskil een enorme stimulans betekent voor de Zeeuwse landbouw en er vele banen gecreëerd zullen worden in de teelt en verwerking van oliezaden. Rosendaal Energy wil bovendien graag ondersteuning bieden aan initiatieven voor de teelt en verwerking van oliezaden.

Rosendaal Energy werkt onder ander samen met Gulf Oil Nederland.

Heros investeert bovendien in een warmtekrachtcentrale die draait op biogas, dat vrijkomt uit de vergistinginstallatie behorend tot de biomassacentrale. De elektriciteit die niet nodig is voor de eigen inrichting, wordt als groene stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De warmte die vrijkomt in de warmtekrachtcentrale wordt volledig benut in het proces.