Gemeente Groningen

donderdag 30 maart 2006:
Groningen@Work Plus voor uitkeringsgerechtigden tot 30 jaar

Alle mensen tot 30 jaar die na 1 april 2006 een bijstandsuitkering aanvragen, gaan verplicht meedoen aan het project Groningen@Work Plus. Doel van het project van de gemeente Groningen is minder mensen in de bijstand te krijgen en meer mensen er sneller uit.

Groningen@Work Plus is een uitbreiding van het project Groningen@Work voor jongeren. De deelnemers aan Groningen@Work Plus gaan 5 halve dagen in de week, maximaal 12 weken lang, werken aan werk én werken. Dit betekent onder intensieve begeleiding op zoek naar een baan. Ook verrichten deelnemers licht en schoon productiewerk: om werkritme op te doen of te houden en om `werknemersvaardigheden' aan te leren. Groningen@Work Plus is een samenwerkingsverband van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE), het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de Dienst Sociale Werkvoorziening Stadspark (DSW Stadspark).

Intensieve begeleiding naar werk

Met Groningen@Work Plus komt jaarlijks tweederde van de nieuwe klanten van SOZAWE in een intensieve aanpak naar werk terecht. Onder begeleiding gaan de uitkeringsgerechtigden vacatures zoeken, hun cv opstellen, solliciteren en sollicitatietrainingen volgen. Ook bekijken klant en begeleider of terug naar school of een (vervolg-) opleiding een mogelijkheid is. Betaald werk gaat echter voor alles. Dus is er een baan dan neemt de klant die aan.

Start voor iedereen hetzelfde

De eerste periode bij Groningen@Work Plus is voor iedereen hetzelfde, ongeacht werkervaring of opleiding. De begeleiding van hoger opgeleiden (HBO en WO) binnen het project doet de gemeente samen met het Loopbaan Advies Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Lukt het de klant van SOZAWE niet tijdens de maximaal 12 weken Groningen@Work Plus een baan te bemachtigen, dan volgt bijvoorbeeld een reïntegratietraject, een werk-leerbaan, vrijwilligerswerk of een gesubsidieerde baan. Ook deze vormen van werk zijn er op gericht de klant zo snel mogelijk naar een betaalde baan te begeleiden.

30 jaar

Groningen@Work Plus is voor mensen tot 30 jaar omdat het grootste deel van deze klanten vanuit een actieve situatie (studie of werk) in de bijstand dreigt te komen. Om én te voorkomen dat mensen in de bijstand komen én om mensen zo snel mogelijk (weer) op de arbeidsmarkt te krijgen heeft de gemeente nu ook Groningen@Work Plus naast Groningen@Work voor jongeren.

Groningen@Work voor jongeren

Het voorbeeld voor Groningen@Work Plus is het project Groningen@Work voor jongeren van 18 - 23 jaar. Sinds 2 jaar is dit project een succesvol instrument van de gemeente Groningen om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan. De laatste twee jaar is de jeugdwerkloosheid in de stad Groningen sterker gedaald dan in de provincie Groningen of in de rest van Nederland.

uitsnede uit foto fiets op museumbrug

Openingstijden
maandag t/m vrijdag
van 09.00 - 16.00 uur
en donderdagavond
van 18.00 - 20.00 uur
Meer openingstijden
Bezoekadres
Gemeente Groningen
Kreupelstraat 3
9712 HW Groningen
telefoon: (050) 367 70 00