Gemeente Breda

Gemeente en politie meten leefbaarheid en veiligheid voortaan maandelijks

De gemeente en de politie gaan de leefbaarheid en veiligheid in Breda voortaan maandelijks meten.

Op 1 april valt bij zo'n vierduizend Bredanaars van 15 jaar en ouder de Leefbaarheid- en Veiligheidsenquête op de deurmat. Door de mening van burgers maandelijks - in plaats van één keer per twee jaar - te peilen, hopen gemeente en politie direct actie te kunnen ondernemen als dat nodig is en een beter zicht te krijgen op de invloed van seizoenen, op onverwachte gebeurtenissen en op handhavings- en controleacties. De maandelijkse metingen worden na een jaar geëvalueerd.

In 2005 daalde het aantal aangiften van autocriminaliteit en het aantal woninginbraken. Een gunstige ontwikkeling, maar stijgt daarmee ook het gevoel van veiligheid onder Bredanaars? Zijn de inwoners positief over de aanpak van de gemeente en de politie als het om veiligheid gaat? En wat vindt de Bredanaar van de leefbaarheid in zijn buurt. Is het een prettige buurt om te wonen, zijn er voldoende voorzieningen, heeft hij contacten in de buurt? Zomaar een paar vragen, waarop de geënquêteerden een antwoord kunnen geven.

Het invullen van de enquête duurt in de regel niet langer dan 15 minuten. Behalve gemeente en politie werken incidenteel ook andere organisaties mee. In april en mei zijn dat de Bredase woningcorporaties. De enquête wordt ook onder jongeren vanaf 15 jaar verspreid, omdat jongeren vaak andere opvattingen hebben over de leefbaarheid van Bredase buurten dan ouderen. Zoals aangegeven, biedt maandelijks meten nogal wat voordelen. Op basis van de resultaten kunnen gemeente en/of politie direct actie ondernemen als dat nodig blijkt te zijn.

De resultaten worden ook gebruikt voor wijkbezoeken van het gemeentebestuur. De resultaten van de metingen zijn maandelijks te vinden op de gemeentelijke website www.breda.nl (onder "Breda/Feiten en Cijfers). Daarnaast zal er via persberichten aandacht worden gevraagd voor de resultaten in de verschillende media. Wie vragen heeft over de enquête kan telefonisch contact opnemen met de afdeling Onderzoek en Informatie van de gemeente onder nummer 529 35 13.

Breda, 30 maart 2006