Raad voor de Journalistiek

Vrijdag 7 april 2006
Klacht van mr. A.A.M. van Agt tegen J. de Haas en De Telegraaf betreffende het artikel Op kruistocht met de duivel Oud-premier Dries van Agt in strijd tegen Israël gesteund door omstreden antisemiet van 12 november 2005. Klager stelt dat hij in het artikel ten onrechte in verband is gebracht met antisemitisme en ten onrechte ervan is beticht begrip te tonen voor zelfmoordaanslagen door Palestijnse terroristen. Verder is van behoorlijke toepassing van wederhoor geen sprake geweest, aldus klager. Hij stelt ten slotte dat verweerders ten onrechte hebben nagelaten naar behoren te reageren op de door hem naar voren gebrachte bezwaren tegen de publicatie.
14.30 uur
Klacht van D. Verkijk tegen R. Kagie en E. Fallaux (Vrij Nederland) met betrekking tot het artikel Dick Verkijk versus Harry Mulisch van 21 januari 2006. Klager stelt dat hij Vrij Nederland een artikel over Harry Mulisch heeft aangeboden. Zijn te publiceren pamflet Harry Mulisch fel anti-nazi vanaf wanneer? is daarna uitgebreid met een Naschrift, Commentaar Harry Mulisch en Naschrift II. Daarom heeft hij verweerders verzocht geen gebruik te maken van zijn oorspronkelijke artikel en een eventueel artikel voor plaatsing aan hem te laten lezen. Klager betoogt dat verweerders journalistiek onzorgvuldig hebben gehandeld door de wijze waarop zij toch gebruik hebben gemaakt van zijn eerdere tekst.
15.30 uur
Klacht van Stichting Turks Forum Nederland tegen de Staatscourant inzake het artikel Armeens Auschwitz van de hand van René F.W. Diekstra, dat op 25 januari 2005 is gepubliceerd. Volgens klaagster bevat de publicatie kwalijke ongefundeerde beschuldigingen waardoor de Turkse gemeenschap ten onrechte in een kwaad daglicht is geplaatst. 16.00 uur
Klacht van de vereniging Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) Nederland en van EORG Europa tegen het Algemeen Nederlands Persbureau. De klacht heeft betrekking op het bericht Strengere controle rechtbank Rotterdam van 1 februari 2006, en met name tegen de zinsnede toen het een onbekende lukte beeldopnamen te maken van het extra beveiligde proces tegen terreurverdachte Samir A.. Klaagsters stellen dat het ANP ervan op de hoogte was dat de bedoelde beelden namens klaagsters waren gemaakt door hun voorzitter. Door te berichten dat de beelden afkomstig waren van een onbekende heeft het ANP feitelijk onjuiste informatie verstrekt, aldus klaagsters.

In het eerste halfjaar van 2006 zijn verder zittingen gepland op 28 april, 11 mei, 2 en 16 juni. Nadere informatie over de klachten die