Gemeente Delft Subsidie voor zonne-energie in Estelí (Nicaragua)

Het college van B&W heeft besloten E 25.000,- subsidie te verstrekken aan Stichting 'De Witte Roos' om het mogelijk te maken in Estelí energie te winnen via zonnepanelen.

Delft heeft sinds 25 jaar een stedenband met Estelí, een stad in Nicaragua. In 2003 is door beide steden een overeenkomst getekend. Hierin is ondermeer afgesproken dat de gemeente Delft ondersteuning biedt bij de implementatie van zonne-energie. Dit jaar worden 100 systemen voor zonne-energie geplaatst. Het voornemen sluit aan bij het Delftse project '100 Delftsblauwe daken', waarin de mogelijkheid werd geschapen om ook zonnepanelen in een Delftse zusterstad te plaatsen.

Stichting 'De Witte Roos' voert namens Delft de projectcoördinatie uit en stelt een scholingsprogramma in Estelí samen.

Door het project zal de werkgelegenheid in Estelí toenemen, doordat er mogelijkheden komen voor werken en leren op het vlak van duurzame energie. Uiteindelijk moet het totale project ertoe leiden dat bewoners zelf initiatieven voor lokale, duurzame ontwikkeling kunnen ontplooien. Door de leefomstandigheden te verbeteren en het ontwikkelen van economische perspectieven op het platteland bestrijdt de gemeente Estelí de armoede in deze gebieden, die voldoende potentie hebben om zich economisch te ontwikkelen.

De bijdrage van Delft wordt grotendeels gefinancierd uit de Reserve energiebesparende maatregelen.