Ingezonden persbericht


Persbericht

Tiel, 30 maart 2006

Nieuwe referentie-opnemer voor het meten van koppel

Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM), producent van meet- en weegapparatuur, heeft een nieuwe koppel referentie-opnemer, de TB2, op de markt gebracht. De TB2 maakt gebruik van het principe van axiale afschuiving, waardoor de metingen een bijzonder hoge nauwkeurigheidsgraad hebben. De relatieve standaard deviatie bij herhaalde metingen bedraagt slechts

Het gebruik van zeer nauwkeurige koppel meetopnemers is heel belangrijk, omdat de eisen voor het meten van koppel en zijn afgeleide grootheden steeds stringenter worden. Bedrijven, die ISO 9000 gecertificeerd zijn -of dat willen worden- moeten kunnen aantonen dat ze voldoen aan de nationale standaards. Deze eis heeft betrekking op alle test- en meetapparatuur die gebruikt wordt voor het meten van de kwaliteit van producten. Overheden willen bereiken dat er altijd constante en nauwkeurige meetgegevens beschikbaar zijn, om de productkwaliteit onder alle omstandigheden te kunnen garanderen. Het standaard TB2 meetsysteem is bijna hermetisch afgesloten, maar kan desgewenst als optie nog opgewaardeerd worden tot beschermingsniveau IP67, zoals vastgelegd in EN 60529. Het bijzondere design van het meetlichaam, gecombineerd met passende rekstroken aan de binnenkant van het te meten object, betekent dat het meetsysteem optimaal beschermd is tegen externe omgevingsinvloeden.

De TB2 koppel referentie-opnemer is speciaal ontwikkeld voor stationair gebruik in zowel statische als dynamische metingen. De opnemer is beschikbaar in zes nominale meetbereiken: 500 N·m, 1 kN·m, 2 kN·m, 3 kN·m, 5 kN·m, en 10 kN·m. In het systeem kunnen alle versterkersystemen voor rekstroken met volledige brug gebruikt worden. De opnemers worden via versterkers in de meetketen geïntegreerd. Voor metingen met zeer hoge nauwkeurigheid kan de TB2 het best in combinatie met het DMP 40 digitale meetapparaat of de ML38B precisie versterkermodule van HBM gebruikt worden. Op de HBM versterkers kunnen gemakkelijk verschillende PC-interfaces en veldbussystemen aangesloten worden, zodat de gebruiker de complete meetoplossing -van meetopnemer via signaalconditionering tot en met de analyse software- van één leverancier in huis heeft.


---

Noot voor de pers: Er is een afbeelding van de TB2 beschikbaar. Die kan aangevraagd worden bij Kitty Gunsing, telefoon: 026-4431523 of kitty.gunsing@wisse-worldcom.nl.

Meer informatie over HBM is te vinden op www.hbm.com. U kunt ook contact opnemen met Peter van Spaandonk, telefoon: (0031) 0344-673434 of per e-mail: info@bnl.hbm.com.

Over HBM
Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) is al vijftig jaar lang één van de toonaangevende aanbieders van weeg-, meet- en testapparatuur. HBM levert complete oplossingen -van sensor tot software- voor zowel industriële als laboratoriumtoepassingen. De apparatuur wordt onder meer gebruikt door onderzoeksinstituten, in de automotive-, metaal- en procesindustrie, de machine-, vliegtuig- en scheepsbouw, in de offshore en de agrarische sector. HBM biedt werk aan 1.500 mensen. Het hoofdkantoor van HBM is gevestigd in Darmstadt. De R&D- en productievestigingen bevinden zich in Darmstadt, Marlborough (VS) en Suzhou (China). Daarnaast heeft HBM 24 eigen vestigingen in Europa, Amerika en Azië en verkooppartners in nog eens 40 landen. HBM is een volledige dochter van Spectris plc, dat zich volledig heeft toegelegd op elektronische test- en meetapparatuur.