Gemeente Alphen aan den Rijn


Initiatief skatepark stap dichterbij

(30 maart 2006)

Woensdag 29 maart jl. hebben de initiatiefnemers van het burgerinitiatief voor een skatepark in het Europapark en de verantwoordelijk wethouders Tigelaar (jeugd) en Groen in 't Wout (stadsbeheer) afspraken gemaakt over de realisatie van de voorziening. Zij spraken af dat de gemeente met 52.000,- zal bijdragen en met de initiatiefnemers op zoek gaan naar aanvullende financiering vanuit sponsorgelden en subsidies. Het nieuwe plan wordt samen met de initiatiefnemers en de gemeente uitgewerkt. Het oorspronkelijke plan zoals initiatiefnemers dat uitwerkten zou een investering van 369.000 vergen. Met een dergelijke investering en de daarbij horende beheerskosten is in het huidige speelruimteplan geen rekening gehouden. Het onderzoek van de gemeente leert dat de omvang waarmee nu met skatevoorzieningen wordt ingezet voldoet aan de behoefte die er in de stad is. De groep die er naar verwachting intensief gebruik van maakt, bedraagt ongeveer 150 jongeren. De keuze voor een grotere schaal, zou een keuze zijn voor een bovenlocale stedelijke voorziening. Daar kiest het college niet voor. De opzet zoals nu is overeengekomen tussen wethouders en initiatiefnemers zal in de gemeenteraad van 27 april 2006 aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

Op 22 december 2005 is in de gemeenteraad het burgerinitiatief voor de realisatie van een skateboardpark in de wijk Kerk en Zanen behandeld. De afgelopen maanden liet het college een onderzoek uitvoeren naar verschillende facetten aan de zaak. Zo is gekeken naar de behoefte aan skatevoorzieningen in Alphen aan den Rijn en zijn de bestaande voorzieningen op dit gebied in kaart gebracht. Zowel binnen als buiten Alphen aan den Rijn. Verder werd bekeken hoe dit initiatief zich verhoudt tot het onlangs vastgestelde speelruimteplan. Naast de gevraagde locatie in het Europapark bracht de gemeente ook de pro's en contra's van 2 andere locaties in beeld. En tenslotte werd het initiatief beoordeeld op de financiële haalbaarheid en is gekeken naar veiligheidsaspecten.

Op basis van al deze bevindingen is het college tenslotte met de initiatiefnemers in gesprek gegaan, met bovenvermelde uitkomst. Tijdens de raadsvergadering van 27 april zal deze uitkomst aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het definitieve besluit over de manier waarop het burgerinitiatief wordt gehonoreerd is aan de gemeenteraad.