Gemeente Bernheze


Fitheidstest groot succes

Bernhezer 13 Fitheidstest 3.jpg

Op zaterdag 18 maart 2006 hebben 200 senioren van de gemeente Bernheze hun fitheid laten meten. Dit in het kader van het GALM/SCALA project. De bedoeling van dit project is om onvoldoende bewegende senioren actief te laten bewegen.

Bekendheid
Om het doel te bereiken werkt de gemeente Bernheze samen met Sportservice Noord-Brabant en verschillende lokale partijen. Doordat er met verschillende partijen wordt samengewerkt geniet het project grote bekendheid onder de doelgroep, alle inwoners tussen de 60 en 65 jaar. Dat het project bekend is, blijkt ook uit het grote aantal geĂŻnteresseerden. Meer dan 250 mensen hebben aangegeven hun fitheid te laten meten en/of te gaan sporten.

De fitheidstest
Afgelopen zaterdag werden in sporthal De Zaert in Heeswijk-Dinther bij 200 senioren verschillende lichaamsvaardigheden getest, waarna iedere deelnemer een persoonlijk beweegadvies kreeg. Na dit advies konden de deelnemers nog informatie krijgen bij de Thuiszorg en bij het Steunpunt Bernheze. Omdat het plezier in bewegen voorop staat en ook de sociale contacten erg belangrijk zijn heeft Trend Optiek uit Heeswijk-Dinther aan alle deelnemers en medewerkers een kopje koffie of thee beschikbaar gesteld. Hierdoor konden alle deelnemers en medewerkers napraten onder het genot van een drankje.

Introductieprogramma
Alle deelnemers aan de fitheidstest is de mogelijkheid geboden zich op te geven voor het introductieprogramma. Dit programma start in de eerste week van april en heeft als doel de deelnemers te laten kennismaken met verschillende vormen van bewegen, maar ook kennis te laten maken met lokale sportaanbieders. Het programma duurt twaalf weken, waarna de zomervakantie begint. Ongeveer 150 mensen zullen aan dit introductieprogramma deelnemen.

Uitstapjes
Tijdens het introductieprogramma worden ook verschillende uitstapjes gemaakt. Zo opent het Medisch Trainings Centrum Bernheze in Heeswijk-Dinther haar deuren voor de deelnemers zodat men kennis kan maken met hun fitnessaanbod. Sportcentrum De Beek laat alle deelnemers die sporten in Heesch kennismaken met fitness in Heesch en zwemmen (in verwarmd bad) in Nistelrode. Ook zullen andere verenigingen deelnemers ontvangen en hen laten zien wat bij hun vereniging de mogelijkheden zijn voor senioren.

Vervolg
Uiteindelijk kunnen de deelnemers zich opgeven voor een vervolgprogramma dat 30 weken duurt en start in september 2006. Na deze 30 lessen is het de bedoeling dat de deelnemers integreren in het bestaande beweegaanbod in Bernheze danwel als zelfstandige nieuwe club lekker samen blijven bewegen.

Informatie
Voor meer informatie omtrent het GALM/SCALA project kunt u terecht bij Daan Bemelmans, te bereiken via Sportservice Noord-Brabant (013) 53 49 027 of d.bemelmans@ssnb.nl.