Ingezonden persbericht


Run op tweede huis: forse stijging in bezoek Second Home International

Persbericht,
Utrecht, 30 maart

De 19e editie van Europa's grootste beurs voor een tweede huis Second Home International heeft 15.238 bezoekers getrokken: een forse stijging van maar liefst 17 % ten opzichte van de editie in het voorjaar van 2005. Second Home International wordt twee keer per jaar gehouden. In vergelijking met het afgelopen najaar betekent het bezoekersaantal zelfs een stijging van 33%. ''Je kunt rustig zeggen dat er een run is op een tweede huis'', concludeert woordvoerder Fetze Pijlman na de drie dagen beurs, van vrijdag 24 tot en met zondag 26 maart in de Jaarbeurs Utrecht. Uit de resultaten van de enquête onder de bezoekers door beursorganisatie VNU Exhibitions blijkt dat Frankrijk (36%) de koppositie inneemt van de Top 5 populaire landen.

Spanje (24%), met een kleine tachtig aanbieders op de beurs, staat tweede. Het land is mede dankzij de toenemende welvaart en de goede gezondheidszorg onverminderd geliefd bij de Nederlanders. Italië, met ruim twintig exposanten, werd als derde genoemd (17%). De belangstelling voor Turkije (11%), met ruim negentig deelnemers de grootste groep exposanten nam af, blijkt uit de vierde plaats op de Top 5. Nederland werd door 9% van de bezoekers genoemd als favoriete bestemming voor een tweede huis en staat op plaats vijf. Naast de vele standhouders van onroerend was tijdens de beurs een uitgebreid seminarprogramma met informatieve lezingen over het kopen van een huis in het buitenland.

Concrete aankoopplannen
Uitermate positief is de uitkomst van de enquête dat maar liefst 40% van de geïnteresseerden Second Home International bezocht met concrete aankoopplannen. Gevraagd naar de beoogde gebruiksdoeleinden voor het tweede huis, waarbij meerdere keuzes mogelijk waren, antwoordden de meesten (56%) dat de woning zou worden benut voor eigen vakanties, gevolgd door resp. permanente bewoning, eventueel op termijn (28%), verhuur (22%), belegging (20%) of voor overwintering (8%). De waardering voor de beurs was erg hoog en werd uitgedrukt in het hoge 'rapportcijfer' 7,3.

Volgende editie
Zie ook www.secondhome.nl. De volgende editie staat op de agenda van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2006 in de Jaarbeurs Utrecht.

Noot voor de redactie,