Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

rampenbestrijding Kennemerland

Schiphol onder rampenbestrijding Kennemerland

30 maart 2006

De verantwoordelijkheid voor het bestrijden van een ramp of crisis op de luchthaven Schiphol komt te liggen bij de veiligheidsregio Kennemerland. Momenteel valt Schiphol - als onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer - onder de politieregio Kennemerland. Voor brandweer en GHOR valt Schiphol echter onder de regio Amsterdam e.o. Door de gemeente Haarlemmermeer, en daarmee dus ook Schiphol, volledig onder te brengen bij de veiligheidsregio Kennemerland, wordt deze "territoriale incongruentie" opgelost. Aangezien de arrondissementsgrenzen samenvallen met de politieregiogrenzen, verandert er voor de justitie-instellingen niets.

Dit schrijft minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) mede namens minister Donner (Justitie) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Over de oplossingsrichtingen heeft in januari een bestuurlijk overleg plaatsgehad met alle betrokken partijen.

Territoriale congruentie leidt zowel in de dagelijkse praktijk als bij een ramp of incident tot een betere operationele afstemming, coördinatie tussen hulpverleningsorganisaties en eenduidige bestuurlijke leiding. Het realiseren van territoriale congruentie is dan ook een belangrijke voorwaarde voor een optimale bestuurlijke organisatie van de rampen- en crisisbeheersing en een goede samenwerking tussen politie, brandweer en GHOR.

Om de brandweertaken goed te kunnen vervullen, moet Kennemerland de huidige bijstandscapaciteit met één brandweercompagnie uitbreiden. Het kabinet zal daarvoor een substantiële financiële bijdrage leveren. Hoewel de congruentie per 1 januari 2007 van kracht is, zal het langer duren voordat de bijstandscapaciteit op sterkte is. Tot die tijd zullen afspraken gemaakt worden tussen de veiligheidsregio's Kennemerland en Amsterdam-Amstelland over bijstand rond Schiphol.