Partij van de Arbeid


Bijdrage van het lid Depla(PvdA) aan het plenaire debat met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu over wijziging uitvoeringswet huurprijzen woonruimte
(29 858)


(Gesproken woord geldt)


Voorzitter,


Vermindering van de administratieve lasten voor verhuurders en huurders. Je moet van goede huizen komen om daar tegen te zijn. Tegen die achtergrond vinden we de voorstellen van de Minister om de zogenaamde rappelprocedure te veranderen een goed initiatief. De PvdA-fractie vindt echter dat de Minister half werk levert. De PvdA vindt dat de Minister verder door moet pakken door de legesheffing helemaal af te schaffen. Wij steunen daarom het amendement van Groen Links.


Wat is de situatie. In de bestaande wet moet de verhuurder het initiatief nemen om naar de huurcommissie te stappen als de huurder de huurverhoging niet betaalt. Dit wordt omgedraaid. De huurder moet naar de huurcommissie stappen als hij het niet eens is met de huurverhoging. Het is een kleine verzwakking van de positie van de huurder. De winst van een vermindering van het aantal onnodige procedures kan hier tegen op wegen.
Het tweede voorstel van de Minister is om niet de huurder én de verhuurder leges te laten betalen voor een zaak bij de huurcommissie. Alleen de bezwaarmakende partij moet dit betalen als de wetswijziging doorgaat. Door de verandering van de procedure is dat dus de huurder. Dit is alleen acceptabel als daar niet boven op komt dat de huurder die bezwaar wil maken tegen een onrechtmatige huurverhoging voortaan als enige voor de leges moet opdraaien. Daarom stellen we voor om de legesheffing helemaal af te schaffen. Dus niet van tweezijdige naar eenzijdige leges heffing, maar durven door te pakken en de legesheffing helemaal af te schaffen. Dit heeft daarnaast nog twee andere voordelen.


Ten eerste overschrijden de huurcommissies heel vaak de afhandelingtermijn (een topper bij het jaarverslag ombudsman). Schrappen van de leges levert voor de huurcommissies een tijdswinst op van vier weken bij elke procedure. Bovendien bespaart het het opnieuw opstarten van de procedure als er niet binnen vier weken betaald is. Ten tweede is de leges 12.50 euro per keer. De leges is lager dan de administratieve lasten om hem te innen. Kortom het amendement leidt tot én vermindering van de administratieve lasten, én het wel halen van de wettelijke termijnen bij de huurcommissie en het voorkomen van eenzijdige verslechtering van positie van huurders. Daar kan en mag niemand tegen zijn.
De Minister twijfelt nog. U wilt de leges niet afschaffen omdat U bang bent dat de volledige afschaffing van de legesheffing leidt tot ongebreidelde bezwaren bij de huurcommissie. Ik ben daar niet bang voor. En u heeft toch niet voor niks in het Catshuis onderleiding van JP de MP gepraat over de vermindering van de administratieve lasten van burgers. Dus grijp u kans en neem het voorstel van volledige afschaffing van de legesbetaling over. En als u dat te gewaagd vindt, kunnen we afspreken om na 2 jaar evalueren. En mocht u vrees dan in de praktijk ook op treden, dan voeren we alsnog de eenzijdige legesheffing in.


Afschaffen motiveringsplicht bij huurverhoging boven inflatievolgend
Voorzitter,

Als de verhuurder de huren meer wil verhogen dan met inflatie moeten ze dit motiveren. Deze motivatieplicht wil de Minister afschaffen.
Wij zijn tegen de afschaffing van de motiveringsplicht. Zeker op dit moment. Het hele huursysteem gaat op de kop. We voeren twee huurregiems in die in vier regio's verschillend zijn en in 2008 en 2010 afhankelijk van de regio of de corporatie weer kunnen verschillen. Per 1 januari verandert u dan het puntenstelsel door de WOZ-waarde een plekje te geven en dat doen we dan ook nog een keer op 1 januari 2008 als we de stookkosten een rol laten spelen in het puntenstelsel. En dan vindt het de Minister het vreemd dat er zo veel mensen haar plannen niet helemaal begrijpen. Er zal dan ook veel verwarring en onrust ontstaan over welke huurverhoging gerechtvaardigd is. Dat is niet zo vreemd, immers u kon op 22 februari in het Algemeen Overleg over het huurbeleid ook niet meer uitleggen hoe uw eigen plannen in elkaar zitten. En huurders moeten het dan allemaal wel begrijpen.
EN in die tijd wil u de motivatieplicht van boveninflatoire huurverhogingen afschaffen! Hoe kunt u het verzinnen. U had beter u energie kunnen stoppen in het uitzoeken welke wetswijziging noodzakelijk was voor het invoeren van uw huurplannen dan een nota van wijziging maken om de motiveringsplicht af te schaffen.


Bovendien heeft de Minister de commissie Leemhuis ingesteld om te adviseren over de positie van huurders. Over dit advies heeft de Kamer nog niet gesproken. Een van de aanbevelingen van deze commissie is een algemene informatieplicht voor verhuurders in te voeren. Wij vinden, in navolging van de commissie Leemhuis, dat je pas de motiveringsplicht af moet schaffen als je die algemene informatieplicht hebt ingevoerd. We hebben daarom een amendement ingediend om de motivatieplicht niet af te schaffen maar om te zetten in een specificatieplicht. Verhuurders krijgen dan de wettelijke plicht om bij de aanzegging van de huurverhoging de huurder de informatie te verschaffen die van belang is om de huurverhoging te kunnen beoordelen. Op basis van dit amendement moet de minister dan in het uitvoeringsregeling huurprijzen aanpassen. Ze zou dan daar in moeten formuleren welke informatie de verhuurder moet geven. Ik denk hierbij aan het aantal punten van de woning. Maar als uw onzalige huurliberaliseringsplannen in wetten heeft verankerd moeten huurders ook geïnformeerd worden over de WOZ-waarde van hun huurwoning en het huurregiem waar de woning in valt. Als huurders goed geïnformeerd zijn zal het aantal kansloze zaken bij de huurcommissie afnemen.
In de uitvoeringsregeling huurprijzen kan geregeld worden dat alleen bij veranderende omstandigheden (wijziging WOZ-waarde) of veranderend huurbeleid van de verhuurder de huurder opnieuw geïnformeerd moet worden.


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 103

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl