Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Nederlandse Antillen merkbaar veiliger

Ministers van de Nederlandse Antillen en van Nederland hebben vandaag in Willemstad geconstateerd dat het afgelopen jaar in de Nederlandse Antillen merkbaar veiliger is geworden. De Nederlandse Antillen en Nederland zullen de samenwerking in het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen onverminderd voortzetten. Ook hebben de ministers besloten om extra te investeren in de jeugd door de Antilliaanse militie voor een jaar uit te breiden van 150 naar 225 dienstplichtigen.

De ministers hebben onder leiding van minister-president mw De Jongh-Elhage vastgesteld dat het sinds de start van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen begin 2005 het merkbaar veiliger is geworden in de Antillen. De ministers Pechtold, Donner en Kamp zijn voor dit overleg naar Curaçao gekomen.

Het gezamenlijke Atrakoteam en de gemeenschappelijke grenscontroleteams hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de veiligheid. In het Atrakoteam hebben de Antilliaanse en Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee eendrachtig het aantal gewelddadige overvallen aanzienlijk gedaald en het oplossingspercentagesterk gestegen sterk verminderd. Ook het oplospercentage is aanzienlijk gestegen. Besloten is om de inzet van de marechaussee te verlengen tot oktober. Tot die tijd zal worden onderzocht op welke wijze de samenwerking op een meer structurele basis kan worden ingevuld, ook in de toekomst de veiligheid te waarborgen. Door de gemeenschappelijke grenscontroleteams is de drugsstroom naar Nederland vanuit de Antillen sterk afgenomen. De inzet van de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse douane in de grenscontroleteams zal in ieder geval tot januari 2007 onverminderd worden voortgezet. De komende maanden zal ook voor de grenscontroleteams worden onderzocht hoe na die tijd de samenwerking zal worden gecontinueerd.

De Nederlandse ministers hebben met veel waardering kennisgenomen van de activiteiten van de Antilliaanse minister van Justitie Dick om duurzame verbeteringen bij politie, openbaar ministerie en het gevangeniswezen door te voeren. Uitgebreid is stilgestaan bij de uitbreiding van het aantal cellen in de Bon Futuro Gevangenis. Uiterlijk op 1 juli 2007 zal het aantal cellen met 240 zijn uitgebreid: 120 voor het Huis van Bewaring en 120 politiecellen. Nederland zal hierbij de nodige ondersteuning bieden.

Het voorkomen dat jongeren afglijden in de criminaliteit is een prioriteit van minister Dick. In het verlengde hiervan heeft de Antilliaanse militie een belangrijke rol. De Antilliaanse militie geeft kansarme jongens toekomstperspectief. In de Militie krijgen 150 dienstplichtigen per jaar van de Koninklijke Marine een vakopleiding waarmee zij een grote kans hebben op werk. De afgelopen jaren is de Antilliaanse militie een groot succes gebleken. Bijna alle dienstplichtigen hebben na afloop van de dienstperiode een baan gevonden.

De Antilliaanse en Nederlandse regeringen willen investeren in de jeugd. Naast de sociale vormingsplicht is de Antilliaanse militie een goede, en vooral succesvolle, wijze om hieraan invulling te geven. In overleg met de Antilliaanse regering hebben de ministers Pechtold voor BVK en Kamp van Defensie vandaag toegezegd mee te werken aan de uitbreiding van de Antilliaanse Militie met 75 dienstplichtigen voor een jaar. Dit zal onder andere worden ingevuld door het verlengen van de dienstplicht voor een aantal jongeren. Hiermee worden de kansen op een baan na de dienstplicht voor hen vergroot.

Met deze uitbreiding geven de Antilliaanse en Nederlandse regeringen invulling aan hun doel om te investeren in de toekomst van de Antilliaanse jeugd.


Noot voor de redactie,