Dienstenbond CNV

Stand van zaken Sociaal Raamplan NDC (2)
30-03-2006

In onze vorige nieuwsbrief heb ik u op de hoogte gesteld van de discussiepunten die nog aan de orde zijn bij het afsluiten van een Sociaal Raamplan voor de NDC. Sindsdien is er twee maal onderhandeld. Ik wil hiermee kort op de hoogte stellen van de stand van zaken, hoewel er op zichzelf niet bijzonder veel te melden is. Wel wordt CNV Dienstenbond benaderd door leden die snel duidelijkheid willen.

De gesprekken met de directie verlopen overigens in een goede sfeer. Wij hebben de indruk dat de directie begrijpt welke impact de komende reorganisaties hebben voor de medewerkers van NDC. Er is zeker bereidheid om een Sociaal Raamplan af te sluiten dat beter is dan wat er gemiddeld genomen in krantenland wordt afgesproken.

De meeste discussiepunten zijn afgerond en hebben tot een bevredigende afspraak geleid. Er is echter nog geen akkoord. De onderhandelingen hangen op dit moment enkel nog op een onderdeel van de ouderenregeling, namelijk een afspraak om medewerkers van 58 en 59 die boventallig worden met een redelijk inkomen naar de VUT te brengen. De vakbonden zijn van mening dat deze regeling zoveel mogelijk overeen moet komen met een afspraak die onlangs bij De Telegraaf is gemaakt. De NDC wijst op betere regelingen op tal van gebied dan bij De Telegraaf en heeft inhoudelijk bezwaar tegen het ophogen van VUT-percentages.

Op 6 april wordt er opnieuw onderhandeld. CNV Dienstenbond hoopt dat we u spoedig daarna duidelijkheid kunnen bieden over de afspraken die zijn gemaakt. Uiteraard zijn die afspraken pas definitief, nadat de vakbondsleden die hebben goedgekeurd.

Na afronding van het Sociaal Raamplan, zal de Ondernemingsraad advies verstrekken over de voorgenomen reorganisaties die nu zijn aangekondigd. De inhoud van het Sociaal Raamplan is maar één van de argumenten die de OR meeweegt in zijn advies. Afspraken over een Sociaal Raamplan houden dus op geen enkele manier een erkenning in van het nut en de noodzaak van reorganisaties of de wijze waarop die worden uitgevoerd.

Pas na een positief advies van de OR kan er daadwerkelijk met de reorganisaties van start worden gegaan. Op korte termijn is er weliswaar duidelijkheid te verwachten over de regelingen waarop medewerkers aanspraak kunnen maken bij reorganisaties, maar over de exacte gevolgen voor u persoonlijk kan pas later inzicht worden gegeven. Zorgvuldigheid en snelheid staan, zoals altijd, op gespannen voet met elkaar.