Socialistische Partij

CDA verhult falend kabinetsbeleid voedselbanken

30-03-2006 * Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de voedselbanken naar aanleiding van het onderzoek dat het kabinet liet uitvoeren naar de gebruikers ervan. De SP wees op de structurele problemen die aan de problemen ten grondslag liggen, maar zou volgens het CDA `simplistisch' zijn. Een zwakke manier om het eigen falen te verdoezelen.

Jan de Wit Schulden en het niet gebruik maken van bijzondere bijstand zijn de belangrijkste redenen waarom mensen een beroep doen op de voedselbank, concludeert de staatssecretaris van Sociale Zaken. SP-Kamerlid Jan de Wit wees de staatssecretaris vandaag op het feit dat het onderzoek juist laat zien dat klanten meestal in armoede leven en te maken hebben met grote inkomensproblemen. Het CDA koos direct de frontale aanval en beschuldigde de linkse partijen van retoriek en een simplistische voorstelling van zaken, ook verwijzend naar uitspraken van fractievoorzitter Marijnissen in het verkiezingsdebat begin maart. De Wit: "Deze aanval van het CDA verhult hun eigen falen. Sterker nog, de voedselbanken raken dit kabinet in het hart. Immers, ze tonen aan dat mensen door dit beleid in ernstige problemen komen."

Schulden zijn vaak medeoorzaak waarom mensen genoodzaakt zijn bij een voedselbank aan te kloppen. Die schuldenproblematiek moet aangepakt worden. Maar tegelijkertijd moet erkend worden dat een deel van de mensen schulden maakt vanwege een structureel inkomenstekort. Ruim de helft van de mensen geeft aan inkomensproblemen te hebben vanwege hoge woonlasten en lasten voor levensonderhoud. Vier op de tien mensen zegt structureel te weinig lucht tussen uitgaven en inkomsten te hebben. Bovendien gaat het veelal om mensen die langdurig afhankelijk zijn van een uitkering. Dit inkomensprobleem wordt vooral veroorzaakt door een te laag uitkeringsniveau en onvoldoende toegang tot bijzondere bijstand.

De staatssecretaris is niet bereid extra geld uit te geven aan inkomensondersteuning. Hij wil kijken of de samenwerking tussen instanties verbeterd kan worden. "Volstrekt onvoldoende. Het laat zien dat de staatssecretaris zijn ogen sluit voor de échte problemen van mensen," vindt De Wit. Over twee weken zal er een vervolgdebat plaatsvinden over dit onderwerp.

Ook de gang van zaken rond het onderzoek heeft voor ophef gezorgd. De staatssecretaris besloot het onderzoek voortijdig af te ronden, slechts de helft van het aantal geplande enquêtes is afgenomen. En dat nét voor de gemeenteraadverkiezingen. Het rapport moest in allerijl gebruikt worden om de negatieve gevolgen van het bestaan van voedselbanken af te wentelen.
Zie ook:
* Jan Marijnissen in gesprek met Clara Sies, oprichter Voedselbank