Radio nederland wereldomroep

Let op! Embargo tot donderdag 30 maart 21.45 uur

Witse wint BVN Trofee

HILVERSUM- Witse (VRT) is door BVN-kijkers uitgeroepen tot het meest favoriete BVN-programma in 2005. Dat maakt BVN vanavond bekend in de speciale rechtstreekse verkiezingsuitzending 'BVN Trofee 2005'. Witse wint voor Raymann is Laat (NPS), FC de Kampioenen (VRT), Boer zoekt vrouw (KRO) en BVN Voetbal (Wereldomroep). In Nederland zendt de TROS dezelfde serie uit onder naam Commissaris Witse. BVN is de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland.

Duizenden Vlamingen en Nederlanders over de hele wereld brachten via www.bvn.tv hun stem uit. Waarom kozen zij voor Witse? De heer Lustenhouwer uit Spanje ziet Witse als een soort Belgische Colombo: 'Op zondagavond kijken wij naar Witse. Even het gevoel krijgen weer thuis te zijn.' Ook mevrouw Lenaerts uit Griekenland voelt zich dankzij Witse op zondagavond weer even in Vlaanderen 'met zijn dorpjes, cafeetjes en de heerlijk getypeerde karakters van de mensen.' Mevrouw A.R.H. Scheffers uit Thailand schrijft: 'Door Witse is mij duidelijk geworden dat niet alleen de Britten geweldige politieseries hebben.'

Volgens Jan Hoek, bestuurslid van BVN en algemeen directeur van de Wereldomroep, staat de uitslag symbool voor de samenwerking tussen de Vlaamse en Nederlandse omroepen: 'Onze kijkers vinden Witse terecht een prachtige serie. Van Australië tot Aruba en van Suriname tot Zuid-Afrika. Maar de winst van Witse zien wij tevens als een bekroning op de samenwerking tussen de VRT, de Publieke Omroep en de Wereldomroep.' Witse is een VRT-programma en wordt in Nederland door de TROS uitgezonden. BVN zendt het populaire programma wereldwijd uit.

Op de eervolle tweede plaats eindigt Raymann is Laat. Albert van Eijk uit Curaçao vindt dat dit programma de integratie van buitenlanders bevordert: 'Het helpt beter dan welke wetten van minister Verdonk. Bovendien is Jörgen Raymann een van de allrounders in zijn vak.' Elke keer als Michael Gorgel uit de Verenigde Staten het programma ziet, lijkt het alsof hij weer in Rotterdam is: 'Gewoon keihard en lekkere Nederlandse cultuur van de straat.' Volgens mevrouw Prinsen uit Italië is Raymann is Laat Nederland ten voeten uit: 'Het is de afspiegeling van de multiculturele samenleving die ik hier op het Italiaanse platteland wat mis.'

Het rechtstreekse programma 'BVN Trofee 2005' is vanavond van 21.00 tot 21.45 uur op BVN te zien. Presentatrices Karin van den Boogaert (Wereldomroep) en Martine Prenen (VRT) praten in de studio met programmamakers van de vijf populairste programma's. BVN-kijkers lichten hun motivatie toe. En natuurlijk wordt de trofeewinnaar live bekend gemaakt.

De programmering van BVN wordt samengesteld uit het televisieaanbod van de partners van BVN: de Publieke Omroep en de VRT. De Wereldomroep, de derde partner, produceert programma's speciaal voor Nederlanders in het buitenland. Dagelijks kijken zo'n half miljoen Nederlanders en Vlamingen wereldwijd naar BVN.