Provincie Overijssel

Geld voor innovatie in varkenssector

Via de speklap, karbonade of een saucijsje een bijdrage leveren aan een betere gezondheid. Met dat doel voor ogen werkt de Stichting Vitomega aan de ontwikkeling van een keten voor de productie en afzet van Vitomega-varkensvlees. Dit varkensvlees bevat meer onverzadigde vetzuren (omega 3 en omega 6) dan normaal varkensvlees. Het eten van voedingsmiddelen met veel van deze vetzuren is gunstig voor de gezondheid. Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de stichting een subsidie van ⬠100.000,-- gegeven voor de uitvoering van het project.

Ruim 12 procent van de Nederlandse varkensstapel bevindt zich in Overijssel. Het provinciebestuur wil de sector stimuleren en ondersteunen bij de ontwikkeling die zij moeten doormaken naar een duurzame branche. Innovatieve projecten en versterking van de ketensamenwerking zijn hierbij van groot belang om de concurrentie met de Europese markt aan te kunnen.

In de stichting Vitomega hebben zich een aantal bedrijven uit de varkensbranche verenigd, zoals varkenshouders, slachterijen en slagers. Samen willen zij ervoor zorgen dat de positieve onderzoeksresultaten, door aangepaste veevoeding bevat het varkensvlees meer gezonde vetzuren, nu ook in de praktijk gerealiseerd kunnen worden.