VVD


30-3-2006

VVD maakt Nederland aantrekkelijker voor toeristen

De VVD-Tweede-Kamerfractie is zeer verheugd dat staatssecretaris Wijn (Financiën) Nederland aantrekkelijker wil maken voor toeristen van buiten de Europese Unie.

Op verzoek van Tweede Kamerleden Ineke Dezentjé Hamming en Charlie Aptroot gaat de staatssecretaris de BTW-teruggavedrempel terugschroeven van 136 euro naar 50 euro. Op deze manier wordt Nederland gunstiger voor toeristen om inkopen te doen en daar profiteert de detailhandel van.

"Deze maatregel is een enorme impuls voor de toeristensector en de detailhandel. Nederland wordt aantrekkelijk om te shoppen en dat is voor zowel de toerist als de ondernemer beter'', aldus Dezentjé Hamming. De maatregel komt erop neer dat toeristen die in Nederland artikelen kopen, de BTW terug kunnen vragen vanaf een aankoopbedrag van 50 euro. Voorheen moesten zij voor minstens 136 euro inkopen doen om de BTW terug te krijgen.

Tot voor kort profiteerden omringende landen van de winkelende toeristen uit Amerika, China, India en Rusland. ,,Door de verlaging van het tarief wordt toerisme een belangrijker exportproduct van Nederland. Ik voorzie dat groeiende economieën zoals China en India hier op afkomen en daar plukt Nederland weer de vruchten van.''

30 maart 2006

Ineke Dezentjé Hamming: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl Charlie Aptroot: c.aptroot@tweedekamer.nl