VVD


30-3-2006

Dezentjé Hamming: Europa moet zich niet met hypotheekrenteaftrek bemoeien

VVD-woordvoerder Dezentjé Hamming vindt dat de Europese Commissie onrust veroorzaakt op de Nederlandse woningmarkt. "Dat is onnodig en ongepast", aldus Dezentjé Hamming. Zij reageert hiermee op de suggestie van de Europese Commissie dat de hypotheekrenteaftrek op termijn afgeschaft zou moeten worden.

In een maandag verschenen rapport over de staat van de Europese economie wordt geadviseerd het belastingsysteem in Nederland "neutraler" te maken ten opzichte van de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Europa gaat helemaal niet over onze hypotheekrenteaftrek. Nederland gaat over haar eigen inkomstenbelasting en bijbehorende aftrekposten. De kern van de Europese gedachte is vrij verkeer van personen en goederen. Een woning is geen verplaatsbaar goed. Het hypotheekregime is dus op geen enkele manier marktverstorend in internationale verhoudingen. Andere EU landen en de Europese Commissie hebben hier dus niets mee te maken.

`De helft van de Nederlandse gezinnen heeft een hypotheek en de VVD is van mening dat er voor deze groep met langjarige financiële verplichtingen rust en zekerheid moet zijn over dit onderwerp.

De hypotheekrenteaftrek in ons belastingstelsel is een dragende muur van de economie. Wie pleit voor sloop trekt de ellende over ons land en gaat voorbij aan belangrijke gedragseffecten op de woningmarkt. B.v. bij de startersproblematiek.

Startersproblematiek : Geen draagmuren slopen maar bij bouwen!

Een veel gehoord argument is dat het systeem van onze hypotheekrente slecht is voor starters. Dat is onzin. Het is juist funest voor starters als de aftrek wordt beperkt of afgeschaft.
1. Huizenprijzen zouden kelderen met 30%. Iedereen blijft dan zitten waar hij zit en wacht tot de prijzen gaan stijgen. Intussen zit de woningmarkt op slot want de doorstroming stagneert en starters vinden geen woning in het lagere segment.

2. de woonlasten zullen bij gebrek aan fiscaal voordeel stijgen en ook zorgen voor stagneren doorstroom naar duurdere huizen.
3. Voor starters wordt het kopen van een huis zonder fiscaal voordeel veel duurder en dus hoogdrempeliger of zelfs onbereikbaar.
4. speciale fiscale voordelen voor starters werken averechts, starters hebben weliswaar meer financiële armslag maar door de krapte van het woningaanbod werkt dit prijsopdrijvend. Starterswoningen zullen duurder worden.

5. de uitdaging is het aanbod te vergroten, zodra er meer in de goedkopere klasse gebouwd wordt, zullen de prijzen vanzelf dalen.

De hoge woningprijzen werden primair veroorzaakt door een mismatch tussen vraag en aanbod. De vraag is het laatste decennium enorm toegenomen door de economische groei, de bevolkingsgroei, de dalende werkeloosheid. De toename van tweeverdienersregelingen bij hypotheken en de koopkracht. Deze elementen die niets te maken hebben met de hypotheekrenteaftrek, hebben de markt overspannen gemaakt waardoor de prijzen zo zijn gestegen.

Eind april vergadert de Tweede Kamer over de notitie van staatssecretaris Wijn `Actualisatie varianten fiscale behandeling van eigenwoningbezit'. De VVD is voor het behoud van de huidige hypotheekrenteregeling en zet in op het versneld bouwen van meer woningen.