KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

30-3-2006

Nieuw opleidingstraject in de 49er van start

Voor zeilers in de Laser Standaard en Radial klasse is vorig jaar het Project 2012 opgezet. Een gedegen wedstrijdopleiding en
trainingsprogramma moeten zorgen voor een basis waaruit talenten naar voren zullen komen met de wedstrijdvaardigheden en racing skills die nodig zijn om internationaal in de top mee te kunnen doen. Deze talenten blijven niet alleen in de Laser Standard of Radial maar kunnen ook doorstromen naar andere Olympische klassen zoals de doublehanded 49er.

Zo heeft een aantal zeilers binnen Project 2012 laten zien zeer goede wedstrijdzeilers te zijn, maar door hun lichaamsbouw komen ze te kort om voor medailles op Olympische Spelen in de Laser Standard klasse te zorgen. Talentcoach Jacco Koops heeft een aantal van deze talenten uitgenodigd om een opleidingstraject te volgen in een andere klasse, namelijk de doublehanded 49er. Steven le Fevre, Steven Krol, Nicolas Heiner en Ferdinand van West krijgen nu elk de mogelijkheid om ervaring op te doen in deze klasse.

Het doel van dit speciale opleidingstraject is dat er een goede doorstroom ontstaat van talentvolle zeilers vanuit Project 2012 en soms ook vanuit andere klassen, naar een Olympische boot die goed past bij de lichaamsbouw en vaardigheden van de zeiler. Talent, commitment aan topsport en de juiste lichamelijke en fysieke eigenschappen bepalen of een zeiler wordt uitgenodigd voor dit speciale
opleidingstraject in de doublehanded 49er. Het materiaal voor dit project wordt door het Watersportverbond beschikbaar gesteld.

Pim Nieuwenhuis zal naast bemanningslid ook de trainer zijn die in de praktijk de talenten opleidt. De opleiding varieert per persoon van een aantal dagen tot een aantal weken per jaar. Training staat voorop en soms wordt er een wedstrijd gevaren. Naast dit opleidingstraject blijven de zeilers ook het trainingprogramma van Project 2012 volgen om hun racing skills en wedstrijdvaardigheden te blijven ontwikkelen.