Time : 16:30:17
Date : 30 March 2006
Sender Name: SETCa-BBTK

Zondagwerk in distributiesector: kansen voor het overleg

Geslaagde manifestatie in Brussel tegen uitbreiding zondagwerk - minister Vanvelthoven wil kans geven aan "nieuw politiek feit" dat mogelijk voortvloeit uit sociaal overleg.

Ca. 2000 vakbondsmilitanten van het winkelpersoneel (met de rode en groene kleuren van BBTK/SETCa, LBC-NVK en CNE) stapten deze voormiddag - 30 maart - van het centraal station naar het kabinet van minister van Werk, Peter Vanvelthoven. Die opkomst was een groot succes, omdat het eigenlijk ging om een eerste symbolische waarschuwing tegen de regeringsbeslissing om meer koopzondagen en vooral meer werk op zondag in de winkelsectoren toe te laten.

Een delegatie van vakbondsverantwoordelijken (vier van elke vakbond) meldde zich ca. 12u aan bij de minister, waar zij hun verontwaardiging over de regeringsbeslissing te kennen gaven. Er werd onder andere gewezen op het feit dat het globaal akkoord van 1987 over het zondagwerk geschonden werd zonder de betrokken sociale partners te raadplegen. Ook de afspraken van 2004 die erop neerkwamen dat er geen uitbreiding van het zondagwerk zou komen lapte de regering aan haar laars.

En waarom?
De middenstand is tegen en ook de grootdistributie zegt dat ze er niet om gevraagd heeft. (Al staan er enkele grote bedrijven te trappelen om op meer zondagen hun winkels te openen! - anderen zullen dan snel volgen.)

Minister Vanvelthoven aanhoorde de kritiek en de bezorgdheid van het winkelpersoneel en was na enig onderhandelen bereid om rekening te houden met de resultaten van de onderhandelingen die deze namiddag tussen vakbonden en werkgevers zullen plaatsvinden.

Als die verzoeningspoging kan leiden tot een gezamenlijke vraag aan de regering om te wachten met een beslissing over meer koopzondagen, is de minister bereid dit als een nieuw politiek feit te beschouwen.

De BBTK - samen met de andere vakbonden - beschouwen dit als een belangrijke opening omdat dit tegemoet komt aan de stelling die aan de basis ligt van het vakbondsprotest, namelijk het principe dat het zondagwerk in de winkelbedrijven een zaak is van vakbonden en werkgevers en niet die van de regering.

Met die boodschap van de minister zijn de onderhandelaars van alle betrokken paritaire comités deze namiddag begonnen aan het verzoeningsoverleg tussen vakbonden en werkgevers.

Verdere persberichten volgen na die overlegronde.