VVD


30-3-2006

VVD vindt een goed archeologiebeleid topprioriteit

In het debat over de wijziging van de Monumentenwet van donderdag 30 maart heeft de VVD zich bij monde van woordvoerder Annette Nijs sterk gemaakt voor een goed archeologisch beleid. De VVD wil echter niet dat Europa dit beleid voor ons bepaalt en stelt daarom vraagtekens bij het verdrag van Valletta.

De principiële vraag die de VVD in het debat heeft neergelegd kent twee aspecten. Het eerste is: Moeten we een Europees verdrag de spelregels van een gemeentelijk archeologiebeleid laten vaststellen? De VVD is van mening dat we dit zelf moeten bepalen. Ten tweede vraagt de VVD zich af of het terecht is dat de wet stringente bepalingen aangeeft voor het gemeentelijk archeologiebeleid die met name voor grote projecten verder gaan dan het Verdrag? Wij vinden van niet en dat er meer beleidsvrijheid voor gemeenten hierin moet zijn.

De VVD is groot voorstander van een deugdelijk gemeentelijk beleid op het terrein van de archeologie. Ons voorstel in het debat was dan ook om in de wet op te nemen dat gemeenten een kader opstellen voor de afweging tussen archeologisch beleid en andere beleidsvoornemens, zoals op het gebied van Ruimtelijke Ordening. De verantwoordelijkheid komt zo bij de gemeente terecht en zij zullen in overleg moeten treden met alle betrokkenen.
Dit vergt een aanpassing van deze wet. Helaas staat de VVD hier alleen in.