Provincie Noord-Holland

30-3-2006

Onderwerp

Project Blaricummermeent formeel van start

Marjan Lansdaal

De ondertekening gisteren van een intentieverklaring door gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland en wethouder Jan Heybroek van de gemeente Blaricum markeert de formele start van het project Blaricummermeent.

De Blaricummermeent is het nu nog onbebouwde deel van de gemeente Blaricum dat aansluit op de bestaande woonwijken van Blaricum en Huizen, en verder begrensd wordt door het Gooimeer en de autosnelweg A27.

In de verklaring hebben de provincie Noord-Holland en de gemeente Blaricum de intentie uitgesproken om zich in te spannen voor de verdere uitwerking van het plan om hier circa 750 woningen te bouwen en een bedrijvenpark van ca. 18,5 hectare te creëren. Ton Hooijmaijers: Ik ben blij dat de gemeente Blaricum deze bijdrage levert aan het oplossen van het woningtekort in het gewest.

De gemeente zal ook nadere afspraken maken met de waterbeheerders Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht over de waterstaatkundige inrichting en het beheer van de buitendijks gelegen Blaricummermeent. De inzet is om deze afspraken zoveel mogelijk in overeenkomsten vastleggen. De provincie heeft toegezegd om hierin zonodig een faciliterende rol te spelen.

Een belangrijk onderdeel van het masterplan Blaricummermeent is het werkdorpconcept. Dit houdt in dat ongeveer eenderde van het deel dat voor bedrijven is bestemd uitgewerkt zal worden als traditioneel bedrijventerrein, eenderde wordt ingevuld met kantoorvillas en eenderde van het areaal gemengd ingericht zal worden met woon-/ werkkavels verspreid over het hele plangebied.

Ook de ontwikkeling van een jachthaven als onderdeel van het recreatiegebied aan het Gooimeer is met de ondertekening van deze intentieverklaring een stap dichterbij gekomen. Ondanks aanvankelijke bezwaren stemt de provincie ermee in dat deze recreatieve voorziening nabij de Stichtse brug nader uitgewerkt kan worden. De gemeente zal daarbij de verdere planontwikkeling afstemmen met Rijkswaterstaat en de provincie zal zich inspannen om de natuurwaarden elders te compenseren.