Time : 15:35:01
Date : 30 March 2006
Sender Name: Ovam

Bewoners koningsdonkstreaat te Gentbrugge gerustgesteld

Vanavond informeert de OVAM de bewoners van de Koningsdonkstraat te Gentbrugge over de resultaten van het zopas afgeronde beschrijvend bodemonderzoek. Met dit bodemonderzoek brengt de OVAM duidelijkheid over de kwaliteit van de aanwezige ophooglaag waarop de woningen zich bevinden. In deze ophooglaag werden enkele verhoogde waarden aangetroffen. Deze verhoogde waarden vormen echter geen gezondheidsrisico. Sanering is evenmin noodzakelijk. Voorzichtigheidshalve geeft de OVAM toch enkele adviezen mee aan de bewoners.

Het bodemonderzoek aan de Koningsdonkstraat past binnen de woonzoneprojecten van de OVAM, waarbij bewoners van oude bedrijfsterreinen, stortplaatsen, ... worden vrijgesteld van elke onderzoeks- en saneringsplicht en de OVAM tot een ambtshalve aanpak overgaat. In dit geval betreft het een oude Schelde-arm die sinds het einde van de 19de eeuw werd opgevuld met puin, en waar vervolgens woningen op gebouwd werden. Het betreft een dertigtal percelen. De bewoners zullen eerstdaags een bodemattest ontvangen en huizen en/of gronden kunnen verkocht worden.

Over de gehele site werden boringen uitgevoerd. Het opvulmateriaal is vrijwel overal aangetroffen. Het betreft puin afkomstig van bouw en industrie dat bestaat uit plastic, glas, steengruis, gips, baksteen, ijzerdraad, hout en metaalslakken. Op de meeste plaatsen ligt er een laag teelaarde boven op het puin, de dikte van de puinlaag zelf varieert van een halve meter tot bijna drie meter.

In de bodemstalen komen puntsgewijs verhoogde waarden voor aan zware metalen, minerale olie en benzo-a-pyreen. Opvallend is dat de verontreiniging zeer heterogeen verspreid over de site wordt aangetroffen, en dat ze in veel minder mate voorkomt in de bovenste laag van de bodem, de zogenaamde 'leeflaag'.

Globaal genomen blijft de bodemverontreiniging voor de gehele site onder de bodemsaneringsnormen. Om een eventueel gezondheidsrisico beter in te schatten, heeft de OVAM nog een aantal extra modelberekeningen gedaan die rekening houden met deze specifieke situatie: ook deze bevestigen dat er geen gezondheidsrisico is.

Omdat het puin zich her en der aan de oppervlakte bevindt, geeft de OVAM voorzichtigheidshalve een aantal adviezen mee. Deze zijn: de verontreinigde grond niet onnodig omwoelen, zorgen voor zoveel mogelijk begroeiing, hand-mond gedrag zoveel mogelijk trachten te vermijden, kinderen niet op onbegroeide of onbedekte zones laten spelen, na in de tuin gespeeld/gewerkt te hebben best de handen wassen en tenslotte zelf gekweekte groenten goed wassen en gevarieerd consumeren.

Tenslotte is er ook een analyse gemaakt van groenten en fruit uit de tuinen. Deze werden onderzocht op koper, zink, cadmium en lood. Ook hieruit blijkt dat consumptie van eigen gekweekte groenten geen gezondheidsrisico vormt. Daarbij werd wel een duidelijk verschil vastgesteld tussen gewassen en ongewassen groenten. Dit wijst er ook op dat ook andere factoren spelen (lucht, stedelijke omgeving, bemesting): vandaar dat het wassen van groenten een goede maatregel blijft.

Naast deze positieve resultaten op milieu-technisch vlak, betekent dit ambtshalve bodemonderzoek ook een hele administratieve vereenvoudiging: bij overdracht moeten de eigenaars geen bodemonderzoek meer uitvoeren.

Bewoners en eigenaars kunnen voor bijkomende vragen terecht bij de OVAM op het nummer 015/284 518 of kunnen mailen naar woonzones@ovam.be. De resultaten van het bodemonderzoek komen ook op de website (www.gent.woonzones.be) en het bodemonderzoek kan ingekeken worden op de kantoren van de OVAM.

Voor meer informatie :

Karina De Beule
Woordvoerster OVAM
g.s.m. : 0475/480598
Fax : 015/284 139