Unicef



Zuid-Afrika: Techno Girls doen werkervaring op 30 maart 2006, Pretoria - Zoliswa Yoyo brengt haar schoolvakantie op kantoor door. Niet dat ze daar rouwig om is. De 16-jarige leerlinge van de Ndyebo Senior Secondary School is een van de 35 meisjes die alvast werkervaring mogen opdoen, dankzij een programma met de hippe naam 'Techno Girls'.

Zoliswa doet werkervaring op bij het financiële bedrijf Investec. Foto: Unicef Zuid-Afrika/2006
Zoliswa doet werkervaring op bij het financiële bedrijf Investec. Foto: Unicef Zuid-Afrika/2006

Techno Girls is door de Zuid-Afrikaanse regering en Unicef vorig jaar juli in het leven geroepen. Lokale bedrijven fungeren als mentors voor de leerlingen. Tijdens de vakanties rond Pasen en in juni krijgen de meisjes een blik achter de schermen in de bedrijven die het programma steunen.

Weinig voorbeelden
Vóór de komst van Techno Girls hadden de deelneemsters in hun omgeving maar weinig voorbeelden van werkende vrouwen. Hun leraressen en een paar vrouwen in het dorp die een baan hadden, daar hield het wel mee op. Dankzij dit programma krijgen getalenteerde meisjes die op het platteland wonen de kans om werkervaring op te doen. Zoliswa deed dat bij Investec, een internationaal financieel bedrijf.

"Ik ben echt blij dat ik de kans heb gehad om ergens te werken, waar ik straks misschien ook carrière zal maken ", zegt Zoliswa. Dankzij de praktijkervaring weet ze beter waar al die lessen op school voor bedoeld zijn.

Steeds meer Techno Girls Nu wordt Techno Girls alleen nog in de Oost-Kaap toegepast. Unicef en haar partners willen dat meer bedrijven in het land gaan meedoen. Tot nu toe hebben 18 bedrijven in Limpopo aangegeven dat ze interesse hebben in het programma. De bedoeling is dat ongeveer 300 scholieren per provincie straks aan Techno Girls zullen deelnemen.