Gemeente Breda

Langer wonen in het Van Speykgebouw aan de Grote Spie

Bewoners van het Van Speykgebouw aan de Grote Spie zijn tevreden over de resultaten van de zogenoemde oppluswerkzaamheden in en aan hun gebouw. Dit blijkt uit een evaluatie van het project, dat van november 2005 tot januari 2006 heeft plaatsgevonden.

Door aanpassingen is het gebouw beter toegankelijk en het gevoel van veiligheid vergroot. Oudere bewoners kunnen hierdoor langer en zelfstandiger in hun huidige woning blijven wonen.

In oktober 2005 heeft wethouder Arbouw het complex heropend, waarna gestart is met de evaluatie van het project. Uit de evaluatie blijkt dat de belangrijkste doelstelling is behaald: de bewoners van de Grote Spie kunnen nu langer en zelfstandiger in hun woning blijven wonen. Het sluitend krijgen van het financieringsplan blijkt een knelpunt te zijn, waaruit de gemeente lering kan trekken dat financiële randvoorwaarden vooraf helder gedefinieerd moeten worden.

Beleidskader voor toekomstige aanvragen en projecten Gezien de gemiddeld hoge leeftijd van de bewoners moesten maatregelen getroffen te worden om verhuizingen te voorkomen. Zo bleken de zware lift- en toegangsdeuren en de drempels obstakels te zijn. De Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft hierover wethouder Arbouw geïnformeerd. Hoewel de gemeente van mening is dat eigenaarbewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit en wooncomfort van hun woning, heeft zij wel bijgedragen aan de verbeteringen in de collectieve ruimte. Dit om inzicht te verkrijgen in de knelpunten waar een VvE tegenaan loopt en om mogelijkheden te scheppen voor het ontwikkelen van een beleidskader voor toekomstige aanvragen en projecten.

Voldoen aan de eisen des tijds
De stijging van het aantal ouderen en de wens zo lang mogelijk zelfstandig te wonen in de eigen woning, maken beleid op het gebied van woningverbetering steeds belangrijker. Het tijdig onderkennen van nut en noodzaak van kwalitatieve woningverbetering is dan ook de belangrijkste boodschap aan VvEs. Een tweede stap is dat VvEs hiervoor reserveren en investeren, zodat het gebouw blijft voldoen aan de eisen des tijds.

Vervolgstappen
Met deze oppluswerkzaamheden en eerder gerealiseerde projecten met Verenigingen van Eigenaren in Breda heeft de gemeente voldoende ervaring opgedaan om een beleidskader op te stellen. Vervolgstap is om na te gaan welke mogelijkheden de gemeente heeft om eigenaarbewoners en Verenigingen van Eigenaren te stimuleren tot woningverbetering en hen hierbij te ondersteunen. Bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over woningverbetering, het aanreiken van een stappenplan of verschillende (individuele of collectieve)
financieringsmogelijkheden. De gemeente investeert al in de Verenigingen van Eigenaren door het aanbieden van een lidmaatschap op het blad VvE-belang en het Handboek VvE.

Een inventarisatie van de VvE-complexen en een enquête onder verenigingen worden gepland om zicht krijgen op het functioneren van de VvEs en de kwaliteit van de complexen. Komende zomer biedt het college de gemeenteraad een beleidsvoorstel aan over de woningverbetering door VvEs.

Breda, 30 maart 2006