Gemeente Breda

Breda bundelt diensten voor werk, inkomen en zorg in De Brug

De gemeente Breda bundelt de dienstverlening op het gebied van werk, inkomen en zorg in één verzamelgebouw, genaamd `De Brug'. Op donderdag 30 maart verrichtten wethouder Marja Heerkens van de gemeente Breda, Mr. Frans Pieters van het CWI en de heer Peter Haarms van UWV de opening van het gebouw.

De Brug is gevestigd op de begane grond van het stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 14. De drie partijen werken al een aantal jaren met succes samen; maar tot op heden werkten alleen CWI (Centrum voor werk en Inkomen) en UWV (de instantie voor Reïntegratie en Tijdelijk Inkomen) onder één dak.

De naam `de Brug voor werk, inkomen en zorg Breda' benadrukt het feit dat het hier gaat om werk. Het aan een baan helpen van werkzoekenden en ervoor zorgen dat werkgevers geschikt personeel krijgen, is en blijft de kerntaak binnen `de Brug'. Pas als het mensen niet lukt om een baan te vinden, kunnen zij bij de Brug - als overbrugging - een uitkeringsaanvraag indienen. Uitgangspunt is dus dat werk op de eerste plaats komt, en voorkomen dat inwoners van Breda een uitkering nodig hebben.

Ook zorg
De Brug moet ook dé plek worden, voor wie werk nog een stap te ver is, of wie om andere redenen ondersteuning nodig heeft. Zo biedt de Brug scholing, coaching, reïntegratietrajecten, voorzieningen voor gehandicapten en schuldhulp. Sociale Zaken van de gemeente Breda, CWI en UWV werken daarom niet alleen in `de Brug'. Met organisaties als het ROC West-Brabant, Samen naar werk, k o pabel en een aantal reïntegratiebedrijven wordt inwoners van Breda een breed pakket aan diensten geboden. Overigens blijft de balie SAW in het Stadskantoor naast de Brug gewoon geopend.

Het credo is: redeneren vanuit het perspectief van de klant: de werkzoekende en de werkgever. Sociale Zaken, CWI en UWV hebben hun werkprocessen (met behoud van de eigen verantwoordelijkheid) zo ingericht dat de klant er beter van wordt. De Brug moet bijvoorbeeld voor Bredase werkgevers dé plek worden, voor het werven van personeel en advies en ondersteuning hierbij. En werkzoekenden hoeven binnenkort hun gegevens eenmalig te verstrekken, in plaats van aan elke organisatie afzonderlijk.

De Brug is sinds 20 maart geopend voor de diensten van het CWI en UWV, en vanaf 3 april ook voor de diensten van Sociale Zaken. In de loop van april en mei huisvesten de andere partners zich in het bedrijfsverzamelgebouw.

Opening door wethouder en managers CWI en UWV
De officiële opening werd verricht door mevrouw Marja Heerkens, wethouder gemeente Breda, de heer Mr. Frans Pieters, districtsmanager CWI Zuidwest-Nederland en de heer Peter Haarms, programmadirecteur Werk, UWV. Verder sprak de heer Ed Nijpels, oud-burgemeester van Breda en voorzitter van de regiegroep `Grijs Werkt', over de noodzaak van langer werken. Nijpels weerlegde de vooroordelen over oudere werknemers, en besprak succesvolle praktijkvoorbeelden van leeftijdsbewust personeelsbeleid, deeltijdpensioen en scholing. De middag werd besloten met rondleidingen in `de Brug' voor de genodigden door medewerkers van de gemeente en CWI.

Breda, 30 maart 2006