Gemeente Oud-Beijerland


Wethouders bezoeken tentoonstelling

`De machtssorteerder, de leugendetector, de tijdmachine, de tolerantiemeter, de zondebokmolen, de geweldschijf...'. Woorden die eerder doen denken aan een science fiction verhaal dan aan een tentoonstelling in de Ontmoetingskerk in Oud-Beijerland. Onder het motto: "De Vredesfabriek" vindt er tot en met vrijdag 31 maart 2006 een interactieve tentoonstelling plaats over oorlog en vrede, geweld en vrijheid, macht en tolerantie. Donderdagmorgen brachten de wethouders M. Goldschmeding en L. Göbel een bezoek aan de tentoonstelling. En temidden van de leerlingen van de Keucheniusschool probeerden de beide bestuurders de machines en apparaten uit.

De Vredesfabriek is tot en met oktober van dit jaar beschikbaar voor het plaatselijk kerkelijk jeugdwerk. Op initiatief van de Protestantse Gemeente Oud-Beijerland is de interactieve tentoonstelling een weel lang in de Ontmoetingskerk te bezichtigen geweest.

In de Vredesfabriek staan 15 machines met tientallen apparaten. De bezoekers produceren vrede en vrijheid. Met allerlei gereedschappen ontdekken ze dat tolerantie grenzen heeft, dat vrijheid gebonden is aan regels, dat conflicten op verschillende manieren opgelost kunnen worden. De bezoekers maken keuzes, voeren opdrachten uit en toetsen hun mening. De `fabrieks'sfeer wordt ondersteund met licht- en geluidseffecten.

In de fabriek wordt het verband gelegd tussen oorlog en vrede, tussen verleden en heden. Maar gaandeweg komen de bezoekers er achter dat de tentoonstelling eigenlijk over henzelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag.

Inmiddels hebben al heel wat scholieren (Willem van Oranje, Kriekenhof, Hoeksteen, Sabina van Egmond, Keuchenius, Willem Alexander) en inwoners van Oud-Beijerland de tentoonstelling bezocht.