Provincie Overijssel

Oost-Nederland leidt innovatieagenda

inno1.jpg (8 Kb)
Het kabinet beschouwt Oost Nederland samen met Zuid Oost Nederland als koplopers van de innovatiekracht in Nederland. Dit hebben premier Balkenende en minister Brinkhorst van Economische Zaken gezegd tijdens de behandeling van de voortgang van het Nationaal Innovatieplatform in de vaste kamercommissies Economische Zaken en Onderwijs Cultuur en Wetenschap.

De drie innovatienetwerken Food Valley, Health Valley en het Innovatieplatform Twente werden meerdere malen door zowel kamerleden als bewindslieden als voorbeeld aangehaald voor een succesvolle innovatieaanpak. Volgens Minister President Balkenende gaat innovatie over cultuurverandering, enthousiasme en het leggen van verrassende verbindingen. Zaken die in Oost-Nederland de basis vormen voor de aanpak. Overijssels gedeputeerde Abbenhues gaf na het overleg aan: âHet is Den Haag duidelijk geworden dat onze aanpak het verschil maakt. Met de clusters zoals rondom nanotechologie en materialen, worden er daadwerkelijk producten ontwikkeldâ.

Als basis voor langjarig investeren in innovatie hebben de provincies Overijssel en Gelderland de innovatieagenda âSpel zonder grenzenâ ontwikkeld. De innovatieagenda heeft als doel om de drie innovatienetwerken, Food Valley, Health Valley en het Innovatieplatform Twente verder te ontwikkelen. Drie programmalijnen richten zich op het versterken van de valleys en bieden de ruimte en mogelijkheden voor samenwerking tussen de valleys en het aantrekken van investeringen in Oost-Nederland. De innovatieagenda is een uitwerking van de visie Triangle die Oost-Nederland in 2004 lanceerde. De drie innovatienetwerken hebben de afgelopen jaren al hun vruchten afgeworpen. Deze successen wordt met de innovatieagenda âSpel zonder grenzenâ verder uitgebouwd.

Resultaten

In de afgelopen twee jaar heeft de Triangle in Oost-Nederland vorm gekregen. Food Valley heeft zich binnen en buiten Nederland een vooraanstaande positie verworven, met zijn focus op veilig en gezond voedsel en op duurzame voedselvoorziening en productieprocessen.

Health Valley groeit gestaag als platform voor bedrijven, kennisinstellingen en zorgsector, en concentreert zich op innovatieve zorgconcepten, sport en gezondheid, voeding en gezondheid en medische technologie. Het Innovatieplatform Twente bouwt voort op bestaande kennisnetwerken, in het bijzonder op de gebieden materialen en mechatronica, bouw, voeding, technologie en gezondheid en technologie en veiligheid. Het meest tot de verbeelding spreken de dwarsverbanden die de valleys inmiddels hebben gelegd in innovatieve projecten. Zoals âNanotechnology for Food & Healthâ, dat fundamenteel onderzoek in de nanotechnologie wil vertalen naar concrete voedings- en gezondheidsproducten voor het MKB. Een voorbeeld is microdruppels, voor het maken van vetarme zuivel en betere inhaalleerbare medicijnen. Bij het ontwikkelen van een âgezondâ bedrijfsproces is de T-Xchange Cell in Oost-Nederland betrokken, een intelligent centrum voor ontwikkeling en innovatie met behulp van scenariostudies. Andere Triangle-projecten zijn âInnovaties in koelversâ, rond milde conserveringsmethoden voor versproducten, en MIDAC, gericht op het ontwikkelen van biomedische sensoren die in het lichaam kunnen worden geplaatst om bijvoorbeeld hartfalen vroegtijdig te ontdekken. Gelderse gedeputeerde Van Diessen: âIk ben blij dat onze investeringen resultaten opleveren. Oost-Nederland bewijst dat het zonder samenwerking niet gaat. En dat is precies wat dit Kabinet en de Kamer willen.â

De innovatieagenda sluit aan bij de rijksnota âPieken in de deltaâ, die de basis vormt voor de nationale concurrentiekracht. Het centrale uitgangspunt is dat het kabinet gebiedsspecifieke economische ontwikkeling van nationaal belang wil stimuleren.

Kijk ook op www.foodvalley.nl , www.health-valley.nl , www.twentse-innovatieroute.nl