Gemeente Reimerswaal


Raadsprogramma, Coalitieakkoord en ....

Geplaatst op: 30-03-2006

Dinsdagavond 28 maart heeft de gemeenteraad drie wethouders benoemd, de heren Sinke (SGP), Knuit (PvdA) en De Kunder (CDA). Het kersverse college heeft vervolgens, uit handen de coalitie, een opdracht meegekregen voor de komende raads- en collegeperiode. Deze opdracht is samengevat in het coalitieakkoord, dat gebaseerd is op het raadsprogramma.

Het raadsprogramma en het coalitieakkoord zijn twee nieuwe fenomenen in het Reimerswaalse bestuur. Beide documenten zijn opgesteld door raadsfracties, op basis van de plannen die de partijen voor de komende raadsperiode hebben beschreven in hun verkiezingsprogramma´s.

Raadsprogramma
"Kaders in Ontwikkeling"
Het raadsprogramma is unaniem door de gemeenteraad vastgesteld in de eerste vergade-ring na de verkiezingen. Het draagt de titel: "Kaders in ontwikkeling". Het raadsprogramma is in feite het antwoord op de vraag: "Waar zal het de komende raadsperiode over gaan?". Over welke beleidsterreinen verwacht de raad voorstellen van het college? Welke thema´s zullen leidende thema´s zijn. Met dit document wordt de eerste aanzet gegeven voor de ka-derstelling vanuit de gemeenteraad. Uiteraard is het programma geen statisch gegeven. Door nieuwe ontwikkelingen en actuali-teiten zullen er onderwerpen aan de lijst worden toegevoegd en er van worden geschrapt. Maar er is wel een basis gevormd, op grond waarvan het Reimerswaals bestuur (raad en college) vooruit kan kijken.
Voor zowel het college, als individuele fracties kan het raadsprogramma de/een basis zijn ter ondersteuning van (initiatief)voorstellen. Een voorstel, dat aansluit bij het raadsprogramma, zal kunnen rekenen op steun vanuit de raad. Voor voorstellen, die op gespannen voet staan met de uitgangspunten van het programma, is aanvullende argumentatie gewenst. Ook voor beleidsmedewerkers kan het (dus) zinvol zijn, bij de argumenten ter onderbouwing van ad-viezen of voorstellen aan te sluiten bij het raadsprogramma

Coalitieakkoord
"Kaders in Reimerswaalse Maat, Kaders voor duidelijkheid en zekerheid" Het coalitieakkoord is het vervolg op het raadsprogramma. De partijen die samen het college ondersteunen (oftwel de coalitie) hebben de kaders van het raadsprogramma verder uitge-werkt. Het akkoord is echter geen dichtgetimmerd collegeprogramma, waarin vooruitgelopen wordt op de besluitvorming in het college of de raad. Het geeft richtingen aan voor het beleid. Daarnaast beschrijft het hoe deze drie partijen (SGP, PvdA en CDA) hun samenwerking zien en welke idealen ze hebben ten aanzien van het "gezicht van de gemeente": de dienstverle-ning. Hierbij wordt de "Reimerswaalse Maat" geïntroduceerd.

Ook het coalitieakkoord zal een vervolg moeten krijgen. In de portefeuillehoudersoverleggen zal dit document de komende weken zonder twijfel onderwerp van gesprek zijn. Immers, aan het begin van deze periode zal (na de raad en de coalitie) ook het college zich moeten be-zinnen op een plan van aanpak voor de komende jaren. Welke voorstellen verwacht de raad en welke richting heeft de coalitie daarvoor meegegeven? Hoe kunnen we de lopende ont-wikkelingen en beleidsvormende trajecten laten aansluiten bij deze documenten? En, op welke wijze kunnen we deze eerste kaders (middels aanvullende voorstellen en discussies bij de kadernota en programmabegroting) nader uit laten werken door de raad, zodat het college verder kan werken aan de uitvoering van het beleid.

Beide documenten zijn te raadplegen via het internet en intranet. Beide documenten zijn al ingericht volgens de inmiddels vertrouwde programma´s uit de programmabegroting en -rekening. Door de leidinggevenden uit te nodigen voor de aanbieding van het coalitieakkoord, hebben de coalitiepartijen de medewerkers in de organisatie willen betrekken bij hun plannen. De partijen beseffen dat een goed vervolg van het raadsprogramma en het coalitieakkoord af-hankelijk is van de wijze waarop de afdelingen met deze documenten aan de slag gaan. Im-mers, een idee is mooi, maar de uitvoering zal door het college samen met de afdelingen vorm moeten worden gegeven. Deze wijze van werken en de documenten die daarbij horen, zijn nieuw en passen bij de nieuwe duale verhoudingen van raad, college en ambtenaren. De eerste twee stappen zijn door de raad gezet. Het is nu aan het college en de afdelingen om ook de derde stap tot een succes te maken.

Als er vragen of opmerkingen zijn over deze documenten, aarzel niet en neem contact op met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Raadsgriffier Tycho Jansen