Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech minister Dekker ter gelegenheid van de start van de derde fase van de herstructurering in Duindorp (Den Haag).

30 maart 2006

Dames en heren,

Ik stel het bijzonder op prijs om te gast te zijn in uw wijk Duindorp. Met het onthullen van dit bord start ik de officiële bouw van de derde en vierde fase van de herstructurering van uw buurt, beter gezegd uw dorp. In uw buurt zullen maar liefst 355 nieuwe woningen worden gebouwd, 191 koopwoningen en 164 huurwoningen. Ik feliciteer u, alle bewoners van Duindorp, de corporatie Vestia de gemeente Den Haag en de bouwer BAM dan ook hartelijk met deze gemêleerde toevoeging aan de woningvoorraad in Duindorp!
Een wijk met zowel huur- als koopwoningen in verschillende prijsklassen maakt het mogelijk om in de eigen vertrouwde buurt te blijven. Bij het ouder worden, maar ook als bewoners zich in de loop der tijd meer woonwensen veroorloven kunnen. Met deze toevoeging van eengezinshuizen en appartementen is er extra keuze voor gezinnen met kinderen, een- en tweepersoonshuishoudens, jongeren en ouderen. Comfortabele woningen waar nu en in de toekomst grote behoefte aan is, met een tuin, een terras of een balkon. En over de ligging zijn we het allemaal eens: die is fantastisch en dus zeer gewild. Boven op het bord staat dan ook heel toepasselijk: 'wonen met uitzicht over duinen en zee'.

Duindorp is een van de 56 wijken die mijn bijzondere aandacht krijgen omdat er een flinke slag gemaakt moet worden naar beter wonen in een sociaal sterke wijk. Voor iedereen is het van belang dat het niet al te lang duurt. Bewoners willen - terecht - resultaat zien. Daarom moeten we verdere vertraging voorkomen. Vestia zorgt er voor dat bewoners zo goed mogelijk tijdelijk gehuisvest worden in de wijk, zoals dat met de bewoners is afgesproken. Als iedereen zich aan de afspraken houdt, kan de wijk snel opknappen!

De leefbaarheid in Duindorp betekent ook aandacht voor veiligheid in de wijk. Ik waardeer het dan ook zeer dat bewoners hiervoor hun nek uitsteken en actief zijn als Buurt Interventie Team. Ook de gemeente heeft Duindorp scherp op het netvlies door het te benoemen als een zogenaamde hotspot en last but not least is Vestia ook een partij die zich niet alleen verantwoordelijk stelt voor de woningen, maar ook voor de leefbaarheid en de veiligheid in de wijk. Dat sluit aan bij mijn opvatting dat een goede en duurzame wijkaanpak niet alleen over stenen, maar vooral over mensen gaat.

Over duurzaamheid gesproken, ik sta hier ook als verantwoordelijk minister voor het landelijk milieubeleid en het verheugt mij dat u hier in Duindorp een wereldprimeur heeft! Bij aanpak van Duindorp staat een zuinig gebruik van energie voorop.Het gebruik van warmtepompen en windenergie komt al wat vaker voor, maar het gebruik van warmte uit de zee is een prachtige stap vooruit. Het past helemaal in het beleid, zowel van de gemeente Den Haag als van mijn ministerie, om klimaatverandering tegen te gaan. Onder meer door vernieuwend en energiezuinig te bouwen. Ik feliciteer u dan ook graag met deze wereldprimeur.

Dames en heren,

Ik kom tot een afronding. Ik ben verheugd over de start van de volgende fase in de herstructurering. Uw aanpak leidt tot:
* een toekomstgerichte wijk met meer keuzemogelijkheden voor alle bewoners

* een verhoogde veiligheid in de wijk

* meer wooncomfort

* een zuinig energie gebruik

Waar het nu om gaat, is de vaart erin te houden en door te gaan op de ingeslagen weg. U heeft nog een heel programma in deze wijk voor de boeg. Ik wens u daar dan ook heel veel succes mee.