Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

P.W. Kuijpers
Kubbeweg 9
8256 PJ Biddinghuizen
Tel. 0321-331520

Aan de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Millieubeheer Dhr. Drs. P.L.B.A. van Geel
Postbus 20951 VRQM / 2500 EZ Den Haag zaaK Datum: paiaaf Biddinghuizen, 30 maart 2006
Betreft: Het terugbrengen van het restproduct, na vergisting, op eigen grond. Na Behandeling retour srcf/ief Deponeren dd. Geachte heer Van Geel,
Uw brief gedateerd 22 maart 2006 met het kenmerk VAED 2006242224 heb ik in goede orde ontvangen, echter het antwoord wat ik heb ontvangen, daar kan ik op geen enkele wijze mee uit-de-voeten-.* - -
In uw beantwoording gaat u ervan uit, dat het restproduct uit mijn vergistingsinstallatie onder de meststoffenwet zou horen te vallen.
Ik zou u hierin kunnen volgen als het restproduct overgedragen wordt aan derden. Dat is bij mij niet het geval. Ik wil het energiegewas telen en breng het restproduct weer terug op de door mij in gebruik zijnde gronden.
Zolang de landbouw bestaat, worden er gewassen geteeld voor bepaalde doeleinden. Bij de teelt van een bepaald gewas is altijd min of meer een restproduct over, bijvoorbeeld bietenloof (±35 ton per ha), wat bij het oogsten op het veld gescheiden wordt en rechtstreeks op de grond wordt teruggebracht.
Bij de uienoogst blijft een gedeelte rechtstreeks achter op het veld en een gedeelte wordt na verwerking teruggebracht op het veld (uienvellen). Bij een ander product, zoals prei, wordt bij de gespecialiseerde bedrijven het gewas in zijn totaliteit geoogst en na verwerking op het bedrijf ontdaan van een gedeelte van het loof, wat weer op het veld wordt teruggebracht.
In mijn aanvraag omtrent het terugbrengen van het restproduct, gebeurt in wezen hetzelfde. Ik wil een energiegewas telen voor winning van energie en breng na verwerking het restpro- duct weer terug op het veld.
Pagina l van 2

Ik doe dan ook een dringend beroep op u om mij zo snel mogelijk toestemming te geven om het restproduct weer op het veld te mogen terug te brengen, zodat ik kan overgaan tot het bouwen van een vergistingsinstallatie.
In afwachting van uw reactie.
Hoogachtend,
P.W. Kuijpers
c c Minister van Landbouw Dr. C.P. Veerman
Vaste Commissie voor LNV
Vaste Commissie voor VROM

Pagina 2 van 2