Ingezonden persbericht


(24 maart 2006 - Bericht van Pleincollege Eckart, Eindhoven)

P E R S B E R I C H T

30 maart: leerlingen bereiden Wereldmaaltijd op Eckart College

Eindhoven, 24 maart 2006 -
Op donderdag 30 maart 2006 wordt op het Pleincollege Eckart in Eindhoven een Wereldmaaltijd geserveerd. De maaltijd, waaraan zo'n 150 gasten zullen aanschuiven, wordt bereid door leerlingen van het Pleincollege.

Een maaltijd die helpt!!

In een Wereldmaaltijd worden niet meer ingredienten verwerkt dan de hoeveelheden, die per persoon per dag beschikbaar zijn, als al het beschikbare voedsel wereldwijd eerlijk zou worden verdeeld. Toch bestaat de maaltijd uit drie gangen!

Deze maaltijd helpt echter niet alleen bij de bewustwording van die (on)eerlijke verdeling: leerlingen van het Pleincollege Eckart vullen hun jaarlijkse actiedag in met deze maaltijd, die zij op school bereiden en aan familieleden en bekenden zullen serveren tussen 18:00 en 20:00 uur. Een groep van ongeveer dertig leerlingen uit de leerjaren 3, 4 en 5 gaan dit organiseren, tezamen met drie docenten. Zij zijn ook degenen die zelf op zoek gaan naar 'sponsors' voor en deelnemers aan deze maaltijd. Het aantal tafelgasten ligt rond de 150. Omdat er per persoon een bedrag van 10 euro wordt betaald, zal er voldoende geld overblijven om een flinke bijdrage te leveren aan de doelen die de hele school die dag ondersteunt: een project in India ('Varanasi') van Frans Baartmans en een project in Chinandega (Nicaragua).

In de Wereldmaaltijd zullen voornamelijk biologisch geteelde producten worden verwerkt. Geimporteerde ingredienten worden zoveel mogelijk betrokken via de eerlijke handel (Fair Trade en Max Havelaar keurmerk).

Deelnemers worden tijdens de maaltijd ge-informeerd over de voedselproblematiek in de wereld, maar ook worden zij geamuseerd met muziek, zang, dans en poezie, door
vertegenwoordigers van diverse culturele achtergronden. Zo wordt het voorgerecht door enkele Turkse moeders gemaakt, het hoofdgerecht wordt afgestemd op de Indiase keuken en het nagerecht op de Caribische. De hele maaltijd is vegetarisch en wordt besloten met Fair Trade koffie. Het wordt ook een sfeervolle maaltijd: er is Chinese muziek, een van de leerlingen speelt accordeon, een Turkse jongen zal zingen zoals hij dat in de moskee ook doet en een groep Turkse meisjes zal een feestelijke dans opvoeren.

Voedsel genoeg!

De aarde brengt genoeg voedsel voort om elke wereldburger iedere dag een volwaardige maaltijd voor te zetten. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek, maar van ongelijke verdeling. Op basis van recente productiecijfers van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft Stichting WereldDelen uitgerekend hoeveel voedsel er elke dag per wereldbewoner beschikbaar is. En dat is erg veel!! 2344 gram per persoon per dag. De FAO schat dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het dubbele van de huidige wereldbevolking. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn per wereldbewoner de volgende hoeveelheden voedsel per dag beschikbaar: 264 gram tarwe, 269 gram rijst, 268 gram ma�s, 60 gram gerst, 68 gram overige granen, 145 gram aardappelen, 313 gram wortel- en knolgewassen, 25 gram peulvruchten, 303 gram groenten, 212 gram fruit, 50 gram ruwe suiker, 260 gram melk, 57 gram vis en 50 gram (keuken)olie.

-------

Noten voor de pers


- Contactpersoon voor het Eckart College is de heer M. Engel (docent en mede-initiatiefnemer): 040-2123609


- Algemene informatie over het concept Wereldmaaltijd is verkrijgbaar bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame
Ontwikkeling, 040-2910295


- Uitvoerige informatie over de Wereldmaaltijd is beschikbaar op http://www.omslag.nl/voedsel.htm