Eindconferentie Innovatieve Actie 30 maart in Brussel

De resultaten van het Innovatieve Actie Programma Flevoland worden donderdag 30 maart a.s. op een conferentie in het Huis der Nederlandse Provincies te Brussel gepresenteerd. Tevens wordt er dan een Intentieverklaring getekend voor meer samenwerking tussen regio's uit North Great Plain in Hongarije, North West Region in Engeland en Flevoland.

Het Innovatieve Aktie Programma (IAP) Flevoland heeft in de periode van mei 2003 tot mei 2005 zeer succesvolle projecten opgeleverd. Doel van het IAP was het versterken van de technologische en vernieuwende mogelijkheden van onze regio's. Hiervoor was in totaal 2,8 miljoen Euro beschikbaar voor de hele programmaperiode. Van dit budget was 2 miljoen euro afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Commissie en 400.000 Euro van de provincie Flevoland. Het restbudget werd gefinancierd door de projectaanvragers. Het bijzondere van dit programma was dat het ook ruimte bood voor innovatieve experimenten met een hoog afbreukrisico. Het programma had vier speerpunten: technostarters, clustervorming in de speerpuntsectoren, ICT en internationalisering.

Enkele voorbeelden. Bij Bloksma in Almere maakt men koelsystemen voor onder meer schepen, is succesvol geïnvesteerd in verlaging van de productie-uitval. In de medische wereld zijn bedrijven door clustervorming gaan samenwerken. DetailRepair uit Emmeloord is een jonge onderneming die ook een bijdrage heeft ontvangen. Men houdt zich daar bezig met de verkoop en installatie van systemen tegen winkeldiefstal zoals artikelbewaking, camerasystemen,
toegangscontrole, software en hardware. Wijkportaal Literatuurwijk is een ander project binnen IAP. Dit is een wijkgericht internetportaal dat als blauwdruk dient voor andere wijken in Almere en Flevoland. Innovatieknipkaart Noordelijk Flevoland is een project dat tot eind mei 2006 doorloopt. Dit project versterkt het innovatieklimaat in de Noordoostpolder en Urk door het inzetten van innovatieambassadeurs en het wegzetten van innovatieknipkaarten bij MKB-bedrijven in de regio.

Naast enkele van deze projecten worden op de conferentie ook projecten vanuit de regio's North Great Plain regio Hongarije, North West Region Engeland gepresenteerd. Bestuurders uit Engeland, Hongarije en Flevoland zijn daarbij aanwezig. Zij gaan met elkaar in discussie over mogelijke samenwerking tussen de regio's. Als afsluiting van het programma en als start van nieuwe projecten wordt een
Intentieverklaring getekend voor verdere samenwerking van de regio's. Namens Flevoland zal gedeputeerde Harry Dijksma de intentieverklaring ondertekenen.