Zandvoortse Watertoren wordt gemozaïekt

ZANDVOORT, 20060329 -- ZANDVOORT - De "achtertuin van Amsterdam" krijgt een makeover. De plannenmakers willen Zandvoort meer kleur geven. Om te beginnen wordt de buitenkant van de dominante watertoren bont gekleurd. De plannen om de 110 meter hoge toren een facelift te geven zijn via de plaatselijke Courant bekend geworden.


Fris, jong en vrolijk. De badplaats is toe aan een nieuw élan, een tweede jeugd. Het kustdorp moet weer een onbezorgd en montere uitstraling krijgen. Als eerste moet de skyline van Zandvoort worden 'opgepimpt'. Het uiterlijk van de watertoren is sinds de bouw in 1951 onveranderd gebleven.

Mooi of lelijk, vrijwel iedereen is het erover eens dat de toren als markant bouwwerk de silhouet van Zandvoort mede bepaalt. Om het karakteriserende van de skyline te versterken hebben de kunstenaars Marck Sciarpa en Antonio di Padua een plan ontworpen om de watertoren een nieuw, fris uiterlijk te geven.

Volgens de uitgelekte plannen krijgen buitenmuren en raamkozijnen uitbundige, levendige kleuren. Door de bekleding van felgekleurde steentjes van 5 bij 5 millimeter ontstaat een reflecterende, duurzame laag. Plan is om de bovenzijde van de toren in de nachtelijke uren met schijnwerpers aan te lichten. Zo functioneert het bouwwerk tevens als lichtbaken voor landende vliegtuigen.

Beeldend kunstenaar Sciarpa heeft samen met zijn collega Di Padua de plannen ontwikkeld en vorm gegeven. Evenals hun leermeester Friedensreich Hundertwasser noemen zij zich huizendokter: ze willen geen bouwkundige veranderingen aanbrengen. Di Padua: "De vensters zijn als patrijspoorten van een schip, het zijn de ogen van het gebouw". Zijn collega Sciarpa vult aan: "De haastige passant moet even zijn pas inhouden". Aan de hand van een maquette wordt het ontwerp door de kunstenaars in de watertoren verduidelijkt en wel op aanstaande zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.




Ingezonden persbericht