nieuw rapport Noord-Oeganda

Oxfam novib

Embargo tot donderdag 30 maart 2006 00.01 GMT

nieuw rapport: Sterftecijfer Noord-Oeganda drie keer zo hoog als in Irak

Volgens een nieuw rapport dat vandaag uitkomt liggen de huidige sterftecijfers als gevolg van de oorlog in Noord-Oeganda drie keer zo hoog als in Irak na de invasie van de Alliantie. Het rapport komt uit op de dag dat de noodhulpcoördinator van de VN Jan Egeland in Kampala ontmoetingen heeft met de Oegandese overheid en andere internationale vertegenwoordigers om het twintig jaar oude conflict in Noord-Oeganda te bespreken.

Het rapport van een samenwerkingsverband van meer dan 50 niet-gouvernementele organisaties
-Civil Society Organisations for Peace in Northern Uganda (CSOPNU)- onthult nieuwe feiten en cijfers over de effecten van het conflict tussen de Oegandese regering en de rebellen van het Lord's Resistance Army. In het samenwerkingsverband zitten onder andere Oxfam International, Care International, Norwegian Refugees Council, Save the Children, het International Rescue Committee en lokale organisaties.

Bijna twee miljoen mensen zijn door het conflict ontheemd. Een onthutsend aantal van 25.000 kinderen zijn in de 20 jaar van oorlog ontvoerd. Een kwart van de kinderen ouder dan tien jaar in Noord-Oeganda heeft één of beide ouders verloren.

Het rapport, 'Counting the Cost: 20 years of war in northern Uganda', geeft de verbijsterende economische kosten van de oorlog aan, geraamd op 1,7 miljard dollar over de afgelopen twee decennia. Dit staat gelijk met de totale VS hulp aan Oeganda tussen 1994 en 2002. Gemiddeld kost de oorlog Oeganda 85 miljoen dollar per jaar.

16 'De Oegandese overheid, het rebellenleger en de internationale gemeenschap moeten de echte omvang erkennen van de gruwelijke situatie in Noord-Oeganda', zegt Kathy Relleen, Oxfams beleidsadviseur in Oeganda. 'Twintig jaar van bruut geweld is een litteken op het geweten van de wereld. De regering van Oeganda moet resoluut en zonder dralen optreden, om een effectieve bescherming van de burgerbevolking te garanderen en met alle partijen aan een rechtvaardige en duurzame vrede te werken.'

De VN-noodhulpcoordinator Egeland zet de Veiligheidsraad duidelijk onder druk om tot actie over te gaan, maar zijn aanbevelingen worden tot nu toe nog niet uitgevoerd. Het samenwerkingsverband CSOPNU dringt er bij de Veiligheidsraad op aan Egelands aanbevelingen over te nemen en een panel experts aan te stellen dat de activiteiten van het LRA gaat onderzoeken. De benoeming van een topdiplomaat om vredesinspanning nieuw leven in te blazen en aan de VN Veiligheidsraad te rapporteren over de voortgang heeft brede steun ontvangen, maar er is tot op heden nog niets ondernomen.

Ondanks de omvang van de crisis en de grote effecten op de regio is de Algemeen Secretaris er in het openbaar niet bij betrokken geweest. Een onlangs gehouden bijeenkomst in Geneve bood hoop op een alomvattend actieplan met betrekking tot het conflict, maar actie om dit plan te realiseren is dringend nodig. Egelands bezoek aan Oeganda doet de hoop leven op concrete stappen om deze verwoestende crisis aan te pakken.

Belangrijke cijfers van het rapport, 'Counting the Cost: 20 years of war in northern Uganda':

Sterftecijfers als gevolg van geweld liggen in Noord-Oeganda drie keer hoger dan die waarover in Irak wordt bericht na de invasie van de Alliantie in 2003. Het sterftecijfer als gevolg van geweld in Noord-Oeganda ligt momenteel op 146 sterfgevallen per week, oftewel 0,17 gewelddadige sterfgevallen per 10.000 inwoners per dag. Dit is drie keer hoger dan in Irak, waar het sterftecijfer als gevolg van geweld in de periode na de invasie van de Alliantie wordt geschat op 0,052 per 10.000 inwoners per dag.

20 jaar conflict heeft een verwoestend effect op kinderen.
-25.000 kinderen zijn in de loop van de oorlog ontvoerd.
-41 procent van sterftes in de kampen is onder kinderen jonger dan 5 jaar.
-250.000 kinderen in Noord-Oeganda krijgen geen onderwijs, ondanks Oeganda's beleid van algemeen lager onderwijs.

-Een geschatte 1.000 kinderen zijn geboren in LRA gevangenschap. Hun moeders zijn meisjes die door het rebellenleger werden ontvoerd.

-Op momenten van verhoogde spanningen zijn er 45.000 kinderen die elke nacht rondtrekken en op straat in gammele onderkomens slapen om te voorkomen dat ze door het Lord's Resistance Army worden ontvoerd.
Het Wereldvoedselprogramma levert momenteel voedsel aan 84% van alle huishoudens die van voedselhulp afhankelijk zijn. Bijna 50% van de kinderen is achtergebleven in de groei als gevolg van ondervoeding in de Kitgum regio.

De economische kosten van de oorlog aan Oeganda zijn na 20 jaar tot 1,7 miljard dollar opgelopen. De jaarlijkse kosten van de oorlog aan Oeganda zijn 85 miljoen dollar. Dit staat gelijk aan:

-De kosten van het leveren van schoon, veilig drinkwater aan 3,5 miljoen mensen per jaar, oftewel aan de totale bevolking van Liberia.

-Oeganda's totale inkomsten uit de export van koffie.
-Het totale budget van het vijf jaar durende Noord-Oeganda Sociaal Actiefonds van de Wereldbank.

Noten voor de redactie:

Het rapport gaat uit van statistieken die in het afgelopen jaar zijn verzameld. In de afgelopen drie tot vier maanden is het rustiger geworden in Noord-Oeganda, maar met het huidige regenseizoen keert de gebruikelijke angst voor rebellenacties en geweld terug.

Het rapport beschrijft Noord-Oeganda als een catastrofe gevoed door verschrikkelijke oorlogshandelingen en geweld. Het rapport noemt het voortdurende falen van het LRA om een einde te maken aan het brute geweld tegen burgers, en het falen van de regering van Oeganda en de internationale gemeenschap om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen om de bescherming, veiligheid en vrede van de burgers in Noord-Oeganda te garanderen. Het beveelt aan:

-Dat het LRA onmiddellijk ophoudt met aanvallen op en ontvoeringen van burgers en medewerkers van hulporganisaties, en zich inzet voor vrede.
-Dat de Oegandese regering de bescherming van burgers tot haar eerste prioriteit maakt en direct concrete stappen neemt om de bescherming van burgers te garanderen, en zich ook inzet voor een vreedzame oplossing van het conflict.

-Dat de VN Veiligheidsraad resoluut en zonder vertraging handelt om de bescherming van burgers en de humanitaire hulpverlening in Noord-Oeganda te waarborgen.

Voor meer informatie of een kopie van het Engelstalige rapport kunt u contact opnemen met Oxfam Novib, Paul van Tongeren 070-3421 644

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.