Ingezonden persbericht


Tankbeurt in 1 week ruim 1,50 euro duurder.

EINDHOVEN 30-03-2006 De adviesprijs voor benzine is vandaag met 1,4 eurocent fors gestegen. Diesel stijgt vandaag 0,4 eurocent tot 1.08.9 euro. Vorige week vrijdag hanteerde de meeste oliemaatschappijen nog een benzine adviesprijs (euro-95) van 1.39.9 euro. Vandaag is dat 1.43.9 euro. Een prijsstijging van 4 eurocent. Een tankbeurt van 40 liter benzine is in 1 week ruim 1,50 euro duurder, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.

De adviesprijzen van de oliemaatschappijen veranderen zo'n 150 keer per jaar. De afgelopen week ging de adviesprijs van benzines in echter in grote stappen, soms met 2 eurocent per liter per dag, omhoog. Oorzaak is de prijsstijging van ruwe olie op de wereld markt.

Hoewel de adviesprijzen formeel niet door oliemaatschappijen gepubliceerd worden (Shell stopte haar publicatie per 15 maart jl.) bestaan ze nog steeds. Alle oliemaatschappijen communiceren deze prijzen nog dagelijks naar hun tankstations. Alle tankstations in Nederland gebruiken deze adviesprijzen nog steeds als richtlijn voor de pompprijzen en als referentie voor hun korting. Dagelijkse publicatie van de adviesprijzen van alle oliemaatschappijen is te vinden op http://asp.unitedconsumers.com/dagprijs.asp

De vele prijswijzigingen, en adviesprijsverschillen tussen de oliemaatschappijen, leiden bijna dagelijks tot prijs- en kortingsverschillen aan de pomp. Anders gezegd; "Op het juiste moment tanken bij het merk met de laagste prijs en controleren van de korting met de verschillende adviesprijzen kan de automobilist tientallen euro's per jaar besparen", aldus Paul van Selms.


---