Algemene Rekenkamer

- 30 maart 2006 -

Algemene Rekenkamer onderzoekt eigen effectiviteit

Ministeries verbeteren informatie over prestaties

Ministeries werken hard aan het verbeteren van de informatie over hun prestaties. Dit blijkt uit de Terugblik 2006, een 'terugblik' op de aanbevelingen uit zeven rekenkameronderzoeken die eerder zijn verschenen.

Veel aanbevelingen uit de onderzochte rapporten hadden betrekking op het verbeteren van de informatie over prestaties van ministeries. Uit de Terugblik-rapporten blijkt dat ministeries de meeste aanbevelingen geheel of gedeeltelijk opvolgen. Administratieve lastendruk, Europese regels en hoge kosten zijn redenen voor ministeries om aanbevelingen niet op te volgen. De Algemene Rekenkamer wijst erop dat het van belang is dat bewindslieden geconstateerde problemen erkennen en ermee aan de slag gaan. 'Als bewindslieden in overleg met de Tweede Kamer bepalen dat problemen op een andere manier kunnen worden aangepakt dan wij aanbevelen, staan wij daar vanzelfsprekend voor open' , meldt de Algemene Rekenkamer in haar Verslag 2005, dat vandaag eveneens verschijnt.

De Algemene Rekenkamer monitort over een langere periode of ministeries haar aanbevelingen opvolgen en hun toezeggingen nakomen. Dit doet zij omdat de problemen die zij signaleert in haar onderzoek om een oplossing vragen, en om te kunnen beoordelen of haar aanbevelingen aan hun doel beantwoorden: zijn ze concreet genoeg, kunnen de ministeries er iets mee?

De Terugblikken 2006 hebben betrekking op de volgende zeven onderzoeken: Doelmatigheidsinformatie in begroting en jaarverslag (2003), Zicht op taakuitvoering politie (2003), Convenanten uitgaansgeweld (2004), Preventieve gezondheidszorg (2003), Accijnzen op minerale oliën: Toezicht doorgelicht (2003), Zicht op prestaties Autoriteit Financiële markten (2004) en Zorg voor verslaafden (2004).