Gemeente Delft

Onderhandelingen over coalitieakkoord gestart

De raadsfracties van PvdA, VVD, GroenLinks en STIP zijn begonnen met de onderhandelingen over het beleid dat de coalitie in de komende vier jaar wil voeren. In de eerste bijeenkomsten is onder meer afgesproken dat de onderhandelingen moeten resulteren in een coalitieprogramma dat de hoofdlijnen van het beleid beschrijft.

De onderhandelaars werken hun plannen in de komende twee weken uit. Op verzoek van de partijen leidt oud-gemeentesecretaris Niek Roos de onderhandelingen als technisch voorzitter.

De verdeling van de wethoudersportefeuilles is ook onderwerp van de besprekingen. De onderhandelaars verwachten daarover op dinsdag 4 april afspraken te kunnen vastleggen. Vooruitlopend daarop hebben de fracties de vijf kandidaat-wethouders bekend gemaakt. De kandidaten zijn: Dick Rensen en Anne Koning (beiden PvdA), Ronald Vuijk (VVD), Saskia Bolten (GroenLinks) en Lian Merkx (STIP).

Dick Rensen en Ronald Vuijk maakten in de vorige raadsperiode al deel uit van het college. Anne Koning is beleidsmedewerker bij de TU Delft en raadslid sinds 2002. Saskia Bolten is journalist en communicatieadviseur en maakt sinds 1998 deel uit van de raad. Nieuwkomer is Lian Merkx: zij is milieuwetenschapper, werkzaam bij de TU Delft en actief geweest als bestuurslid van een landelijke studentenorganisatie.

De coalitie die de besprekingen voert, is eerder deze maand tot stand gekomen. Dat gebeurde na gesprekken die de lijsttrekker van de PvdA, Femke Stolker, als informateur heeft gevoerd met fracties in de raad.