* Pinguïns kunnen vliegen

Burgerjury Omgevingsplan uitgekozen als vernieuwend project

De burgerjury Omgevingsplan van de provincie Flevoland is uitgekozen als een van de vernieuwende projecten in de publieke sector in het kader van de Nationale innovatieweek. In die week staat Nederland een week lang in het teken van vernieuwing en kwaliteitsverbetering in de publieke sector.

Van 3 t/m 5 april rijdt de innovatie-expres door Nederland. Bij elke halte staat een vernieuwend project centraal. Op 4 april doet de Innovatie Expres Almere en Lelystad aan.

De provincie zal tijdens deze stop de burgerjury Omgevingsplan voor het voetlicht brengen. Via de burgerjury's heeft de provincie haar inwoners actief betrokken bij de ontwikkeling van het Omgevingsplan. De Flevolandse burgerjury's hebben al op veel lof en landelijke belangstelling mogen rekenen. Het gebruik van burgerjury's om inwoners te betrekken bij het maken van beleid is een primeur voor het openbaar bestuur in Nederland.

De presentatie en discussie over de burgerjury vindt plaats om 13.30 bij het Erfgoedcentrum Nieuw Land. Programmamanager Andere Overheid Jan Boerstra heet iedereen welkom, gedeputeerde Andries Greiner zegt iets over nut en noodzaak van de burgerjury. De projectleider Omgevingsplan, Ed van der Knijff geeft een toelichting op de keuze voor de burgerjury. De Vrije Universiteit van Amsterdam licht de wetenschappelijke begeleiding toe en ter afsluiting vindt er een korte forumdiscussie plaats onder leiding van Lennart Booij.

Voordat de innovatie express Lelystad aandoet, stopt zij in Almere waar het nieuwe winkelconcept van de bibliotheek Almere wordt gepresenteerd om 11.30. De bibliotheek is op een hele vernieuwende manier ingericht om beter aan te sluiten bij de behoeften van het publiek dat de bibliotheek bezoekt. De eerste cijfers tonen dat dit vernieuwende concept werkt. Passagiers krijgen een rondleiding en ervaren zelf hoe het nieuwe concept werkt.

Het reisgezelschap van de Innovatie Expres is divers en wisselend van samenstelling. Wetenschappers, politici, burgerpanels, studenten en journalisten reizen mee.

Na drie dagen Innovatie Expres komt heel vernieuwend Nederland op 6 april samen in Dordrecht. Op 50 locaties in het historische stadscentrum vindt een innovatiefestival plaats. Bezoekers kunnen zich te goed doen aan debatten, lezingen, filma en documentaires, talkshows, muzikale optredens en nog veel meer. Met onder meer minister Pechtold, Martin Bril, Simon Vinkenoog, Rocky Tuhuteru.