Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer:
Datum:

Praktijkmiddag Duurzaam Beheer groot succes

Gisteren, woensdag 29 maart, vond in het Abe Lenstra Stadion te Heerenveen de praktijkmiddag Duurzaam Beheer plaats. De middag was georganiseerd door de Provincie Fryslân. Ruim 50 ambtenaren en bestuurders die zich bezig houden met beleid op het gebied van duurzaam beheer wisselden ervaringen uit.

De Provincie Fryslân zet hoog in op duurzaam beheer. En met positief resultaat, bleek uit de presentatie van gedeputeerde Baas. De resultaten van het monitoringsonderzoek naar de wijze en omvang van het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen zijn zeer positief. Een groot aantal Friese gemeenten is 'clean' en dus vrij van chemische bestrijdingsmiddelen op verhardingen en openbaar groen. Gedeputeerde Baas daagt de rest van de (nieuwe) gemeenteraden uit om hun gebruik ook te reduceren. De goede resultaten tot nu toe zijn voor de provincie aanleiding om deelname aan de Barometer Duurzaam Terreinbeheer te onderzoeken. Dhr. H. Docters van Leeuwen van Stichting Milieukeur verzorgde een interactieve presentatie over het doel en de werking van het Barometersysteem.

Workshops

Tijdens drie workshops deelden ambtenaren en bestuurders hun kennis en ervaringen met collega's. De workshop over de 'Intentieverklaring Duurzaam Beheer' leverde een interessante discussie op over het wel of niet voortzetten van de 'Intentieverklaring Duurzaam Beheer Fryslân'. Conclusie is dat men de samenwerking voort wil zetten. Dit gebeurt opnieuw in de vorm van een intentieverklaring. De belangrijkste conclusie uit workshop over burgers en beleid is, dat het betrekken van burgers zinvol en gewenst is. Burgerparticipatie bij het ontwikkelen en het uitvoeren van beleid draagt bij aan draagvlak en een positieve beeldvorming. De derde workshop maakte inzichtelijk dat de kosten van duurzaam beheer vergelijkbaar zijn met die van regulier beheer, vooral wanneer drinkwaterzuivering mee wordt geteld in de kostprijs.


---- --