Vrije Universiteit Amsterdam

VU podium Poëzieprijs 2006

Deelnemen nog mogelijk tot 15 april!

Thema: Hart & ziel

Voor de zevende maal organiseert VU podium een poëzieprijsvraag. Het thema van de VU podium Poëzieprijs, de enige poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied met wetenschap als onderwerp, is 'Hart & ziel'.* Er zijn drie geldprijzen te winnen: een eerste prijs van E 250,-, een tweede prijs van E 100,- en een derde prijs van E 50,-. De deelname staat open voor iedereen; amateur- en beroepsdichters, studenten, academici en niet-academici.

De gedichten worden beoordeeld door een deskundige jury. De prijsuitreiking vindt traditiegetrouw plaats op tweede pinksterdag, maandag 5 juni 2006, in De Rode Hoed in Amsterdam tijdens een feestelijke poëziemanifestatie.

Deelname

De gedichten dienen te worden gezonden aan VU podium, Kamer 1H-08, De Boelelaan 1091, 1081 HV Amsterdam, onder vermelding van 'Poëzieprijsvraag', en voorzien van naam, adres en telefoonnummer. Inzenden via e-mail kan ook: vupodium@dienst.vu.nl. Inzendingen worden niet geretourneerd, tenzij een geadresseerde en voldoende gefrankeerde antwoordenvelop is bijgesloten. De inzendtermijn sluit op zaterdag 15 april 2006.

Uit de beste inzendingen zal net als in voorgaande jaren een bloemlezing worden samengesteld, die tijdens de slotmanifestatie gepresenteerd wordt. Door aan de prijsvraag deel te nemen geven inzenders toestemming voor opname van hun gedicht(en) in deze bundel, tenzij bij inzending nadrukkelijk anders vermeld. Dichters van wie werk in de bundel wordt opgenomen ontvangen bij wijze van honorering drie gratis exemplaren van de bundel.

De VU podium Poëzieprijs werd zes maal eerder uitgereikt. Winnaars waren Thom Schrijer (2000), Andrea Voigt (2001), Lowie Gilissen (2002), Juliën Holtrigter (2003), Bernard Wesseling (2004) en Hein Walter (2005). Van de bundels met de beste inzendingen, Tegen beter weten 2, 3, 4, 5 en 6, is nog een beperkt aantal exemplaren verkrijgbaar via VU podium.


* Over het thema:
René Descartes (1596 - 1650) wordt doorgaans verantwoordelijk gehouden voor de idee van een fundamentele scheiding tussen lichaam en geest. Hiermee maakte hij het zichzelf mogelijk tegelijk een onafhankelijk wetenschapper te zijn én een gelovig mens te blijven. De moderne biomedische wetenschap, waarvan Descartes een der grondleggers was, lijkt rigoureus af te rekenen met deze gedachte. Lichaam en geest zijn één, zo leert zij ons. En die geest is niet meer dan het product van fysieke processen. Hart en ziel zijn niet los verkrijgbaar. Een terneerdrukkende gedachte voor velen. Gelukkig is er de kunst en met name de poëzie om, tegen beter weten in maar desondanks mèt hart en ziel, verbeelding en spiritualiteit levend te houden. Voor de dichter is er werk aan de winkel!

Het thema biedt volop mogelijkheden het thema vanuit uiteenlopende gezichtspunten en disciplines te benaderen; niet alleen de biomedische, maar bijvoorbeeld ook de psychologische en religieuze.

Noot niet ter publicatie